شیخیه کریم خانی و تحولات اقتصادی و اجتماعی کرمان در دوره قاجار

Publish Year: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 284

This Paper With 28 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JHR-10-19_004

تاریخ نمایه سازی: 12 خرداد 1401

Abstract:

تاریخ دریافت: ۱۶/۴/۹۳              تاریخ پذیرش: ۱۲/۱۰/۹۵ E-mail: khodaverdi۱۳۵۸@gmail.com                                                          شیخ احمد احسایی(د. ۱۲۴۱ ق/۱۸۲۵­م) در دوره قاجار با استفاده از منابع معرفتی چهار جنبش فکری: صوفیه، فلسفه، اخباری و اصولی درصدد برآمد نحله جدیدی تاسیس کند و بین اصول عقاید مکتب شیعه وحدت و همدلی ایجاد کند؛ اما این نحله که به شیخیه موسوم گردید بر دامنه اختلافات درونی شیعه افزود و حتی خود احسایی از سوی برخی از علمای شیعه تکفیر شد. پس از مرگ سید کاظم رشتی، یکی از شاگردان او، حاج محمد کریم خان،پسر حکمران کرمان، ابراهیم خان ظهیرالدوله (حک:۱۲۱۸ ۱۲۴۰ق/۱۸۰۳ ۱۸۲۴م) با توضیح و تبیین یکی از  اصول اعتقادی مکتب شیخیه یعنی رکن رابعموفق شد شاخه شیخیه کرمان را پدید آورد. این فرقه نوظهور به زودی پیروانی در کرمان و برخی توابع آن به دست آورد که تا پایان عمر قاجاریه در تحولات محلی موثر واقع شدند.ابراهیم خان ظهیرالدوله به سبب علاقه شدیدی که به افکار و اندیشه های شیخ احمد احساییداشت از مریدان وی گردید، سپس فرزندان و دیگر اعضای خاندان وی به این طریقه تمایل یافتند.ابراهیم خان ظهیرالدوله نخستین حاکمی بود که پس از قتل و غارت های آغا محمدخان منشا خدمات عمرانی و رفاهی در کرمان و دیگر شهرهای این ایالت گردید. این خاندان با تصاحب اراضی کشاورزی و حفر کانال های آبرسانی و قنات تحول عمده ای را در عرصه مالکیت اراضی کشاورزی و تولید داشتند. مضافا آنکه برخی از افراد این خاندان شیخی مسلک به حکمرانی این ایالت منصوب شدند. تجار شیخی نیز با تاسیس برخی از مراکز تجاری و قیصریه نیز به نوبه خود سهم قابل توجهی در رونق بازار و حیات اقتصادی این ایالتداشتند. برخی از طبیبان ماهر و چیره دست کرمانی از خاندان شیخی مسلک ابراهیمی بودند. نیز برخی دیگر از افراد این خاندان برای اولین در کرمانمرکز بهداشتی و درمانیتاسیس نمودند که خوداز شاخصه های مهمرشد عمومی سلامت افراد جامعه به شمار می رود.از دیگر خدمات رفاهی که به وسیله این خانداندر این شهر انجام گرفت می توان به اولین عکاس خانه و احداث خطوط تلگراف و راه های ارتباطی اشاره نمود.

Keywords:

کرمان , شیخیه , شیخ احمد احسایی , حاج محمد کریم خان , تحولات اقتصادی , تحولات اجتماعی ابراهیم خان ظهیرالدوله , بیمارستان نوریه , عکاس خانه , تلگراف خانه

Authors

محمد خداوردی تاج آبادی

گروه علوم سیاسی،دانشگاه آزاد اسلامی،سیرجان،ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • اسناد و روزنامه هاروزنامه ایران، سیزدهم ذی الحجه ۱۲۹۷ ق/ ...
  • روزنامه ایران، یکشنبه، دوازدهم جمادی الثانی ۱۲۹۹ ق/ ۱۸۸۲ م، ...
  • روزنامه ایران سلطانی، سه شنبه ۱۴ رمضان ۱۳۲۲ ق/۲۲ نوامبر ...
  • سند شماره۱،، محل نگهداری، اداره کل اسناد دیپلماسی و تاریخ ...
  • سند شماره۲، محل نگهداری، اداره کل اسناد و تاریخ دیپلماسی ...
  • وقف نامه نورالله خان =)ظهیرالممالک)، بن خسروخان، ۱۲۳۸ق، وقف نامه ...
  • Denis Herman, Et, OmidRezai, “Le Role Du VaqfDans La Fromation ...
  • MacEoin, D. M.The Messiah Of Shiraz: Studies In Early Middle ...
  • Idem, “Balasari”, EIr, London and Newyork,۱۹۸۹,V. III, p.۵۸۳-۵۸۵ ...
  • Idem, “Shaykhiyya”, EI۲, Leiden, Brill,۱۹۸۶,V.IX, p.۴۰۳-۴۰۵ ...
  • نمایش کامل مراجع