تاثیر ترکیب تجاری چریش در کنترل مگس مینوز برگ سبزی Liriomyza sativae Blanchard (Diptera: Agromyzidae) و مقایسه آن با آفت کش های شیمیایی متداول

Publish Year: 1390
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 68

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_STGC-2-3_009

تاریخ نمایه سازی: 22 خرداد 1401

Abstract:

چکیده مگس مینوز برگ سبزی، از جمله مهمترین آفات سبزی های گلخانه ای و فضای باز، به ویژه خیار و گوجه فرنگی، محسوب می شود. کاهش مصرف حشره کش های شیمیایی به منظور به حداقل رساندن باقیمانده سموم روی این محصولات، یکی از ملزومات اساسی امنیت غذایی به حساب می آید. استفاده از حشره کش های گیاهی و در راس آنها ترکیبات تجاری چریش به دلیل دارا بودن مزایای متعدد از اهمیت خاصی برخوردار است. تاثیر فرمولاسیون تجاری عصاره چریش با غلظت های مختلف این ترکیب روی بوته های خیار در شرایط گلخانه ای مورد آزمایش قرار گرفت. مطالعه سال اول در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با ۶ تیمار و سه تکرار صورت پذیرفت. پنج تیمار این طرح شامل غلظت های مختلف ترکیب تجاری چریش (NeemAzal-T/S) بود که عبارتند از ۲۵/۰، ۵/۰، ۷۵/۰، ۱ و ۵/۱ ml/m۲. تیمار ششم نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که در روزهای سوم و هفتم پس از سم پاشی، تیمار های ۷۵/۰، ۱ و ۵/۱ ml/m۲ با میزان تاثیر بیش از ۸۰% موثرترین تیمارها بوده و با تیمار های ۲۵/۰ و ۵/۰ ml/m۲ تفاوت معنی دار داشتند. در سال دوم اجرای طرح، کارایی دو غلظت ۱ و ۵/۱ ml/m۲ ترکیب تجاری عصاره چریش با حشره کش های کلرپایریفوس، آبامکتین و پرمترین مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان تاثیر دو غلظت ترکیب تجاری چریش با حشره کش های کلرپایریفوس و آبامکتین هیچ تفاوت آماری معنی داری نداشت. بنابراین می توان نتیجه گرفت که ترکیب تجاری چریش قابل توصیه است تا با موفقیت جایگزین حشره کش های شیمیایی گردد.