بررسی استرس شغلی و عوامل موثر بر آن در دانشجویان پزشکی
Publish place: Occupational Medicine، Vol: 5، Issue: 1
Publish Year: 1392
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 254
This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_TKJ-5-1_004
تاریخ نمایه سازی: 29 مرداد 1401
Abstract:
مقدمه: تنش (استرس) شغلی به صورت عدم هماهنگی بین نیازهای شغلی و توانایی ها، قابلیت ها و خواسته های فرد تعریف می شود. تنش شغلی دارای عوارض و پیامدهای مختلف جسمی، روانی و رفتاری است. به نظر می رسد دانشجویان پزشکی به دلیل طولانی بودن دوره تحصیل از یک سو و نیز الزام آموزشی به حضور در محیط بالینی و بیمارستانی در معرض درجات شدید تری از استرس شغلی قرار دارند. این مطالعه با هدف تعیین میزان تنش شغلی و عوامل موثر در آن در دانشجویان پزشکی در دو مقطع علوم پایه و بالینی انجام شده است.
روش بررسی: این تحقیق به صورت مطالعه مقطعی بر روی ۵۱۶ دانشجوی پزشکی دانشکده پزشکی ایران که حداقل سه ماه از آغاز تحصیلات آنها گذشته بود، در پاییز و زمستان سال ۱۳۸۹ انجام شده است. برای سنجش تنش از پرسشنامه ی Osipow با آلفای کرونباخ ۸۳/۰ استفاده شده است و برای بررسی ارتباط متغیر با میزان تنش از آزمون t-test استفاده شد.
یافته ها: از ۶۵۰ نفر دانشجوی پزشکی که دارای معیارهای ورود بودند، ۵۱۶ نفر به پرسشنامه پاسخ دادند (میزان پاسخ دهی حدود۸۰% بود). نمره تنش کلی در مقطع علوم پایه ۱۳۲ و در مقطع بالینی ۱۵۷ بود. میزان تنش در افراد با سن بالاتر، بیشتر از افراد با سن کمتر بود. نمره تنش در افرادی که سیگار مصرف می کردند و نیز در افرادی که داروهای آرامبخش مصرف می کردند بالاتر از سایر افراد بود و تمامی نتایج ذکر شده از نظر آماری معنی دار بود(۰۵/۰>value-P).
نتیجه گیری: با توجه به افزایش نمره تنش کلی در دانشجویان مقطع بالاتر، به نظر می رسد با برگزاری کارگاه های مدیریت تنش در دانشکده های پزشکی و آشنایی دانشجویان با عوامل استرس زا و چگونگی مدیریت آن بتوان گامی در جهت تعدیل تنش های شغلی در این گروه از دانشجویان برداشت.
Keywords:
Keywords: Occupational Stress , Medical Students , Stressor , کلید واژه ها: تنش شغلی , دانشجویان پزشکی , عامل تنش زا