مطالعه بازده و ترکیبات تشکیل دهنده ی اسانس در اندام های مختلف گل اروانه اورامانی (Hymenocrater longiflorus Benth.) رویش یافته در رویشگاه طبیعی استان کردستان
Publish place: Plant Process and Function، Vol: 11، Issue: 48
Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 196
This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JISPP-11-48_011
تاریخ نمایه سازی: 9 شهریور 1401
Abstract:
گل اروانه اورامانی (Hymenocrater longiflorus Benth.) متعلق به تیره نعناعیان (Lamiaceae)، از گیاهان دارویی و معطر بومی ایران است. این گیاه دارای خواص ضد میکروبی، ضد قارچی و ضد اکسایشی بوده و در طب سنتی در درمان بیماریهای پوستی استفاده میگردد. در این پژوهش، شاخساره گیاه مذکور از رویشگاه طبیعی آن جمعآوری و سپس اسانس اندامهای مختلف آن (برگ، گل و ساقه) با روش تقطیر با آب به کمک دستگاه کلونجر استخراج گردید. آنالیز اسانسها به کمک دستگاههای کروماتوگرافی گازی متصل به اسپکتروفتومتر جرمی (GC/MS) و کروماتوگرافی گازی مجهز به آشکارساز یونیزاسیون شعلهای (GC/FID) انجام گرفت. نتایج نشان داد که میزان اسانس برگ (۴/۰%) به مراتب بیشتر از گل (۲/۰%) و ساقه (۲/۰%) بود. در هر سه اندام، سزکوئیترپنها بخش عمدهی اسانس را تشکیل میدادند. بیشترین میزان مونوترپنهای هیدروکربنه (۱۱/۲۰%)، مونوترپنهای اکسیژنه (۳۶/۱۷%)، سزکوئیترپنهای هیدروکربنه (۶۹/۵۰%) و سزکوئیترپنهای اکسیژنه (۸۹/۲۷%) به ترتیب در اسانس اندامهای ساقه، برگ، گل و ساقه مشاهده گردید. ترکیبات غالب اسانس برگ به ترتیب بتاالمول، بیسیکلوسزکوئی فلاندرن، آلفاپینن و ۱و۸-سینئول بودند. بیسیکلوسزکوئی فلاندرن، بتاالمول، بتاکالارن و لینالول بخش عمده اسانس گل را تشکیل میدادند و بتاالمول، بیسیکلوسزکوئی فلاندرن، آلفاپینن و سابینن بیشترین میزان را در اسانس ساقه داشتند. تنوع مشاهده شده در میزان و ترکیبات تشکیل دهنده اسانس اندامهای مختلف گل اروانه اورامانی میتواند ما را در شناسایی و بهرهبرداری از ژنوتیپهای مطلوب در راستای اهلیسازی، کشت و کار و اصلاح این گیاه یاری نماید.
Keywords:
Authors
جلال خورشیدی
University of Kurdistan
علیرضا شایگان فر
Malayer University
فاطمه باباخانی
University of Kurdistan
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :