بررسی اجزای مقاومت در سیب زمینی، گوجه فرنگی، بادنجان و فلفل نسبت به سوسک کلرادوی سیب زمینی، (Col.: Chrysomelidae) Leptinotarsa decemlineata، در شرایط مزرعه در منطقه ی نقده استان آذربایجان غربی
Publish place: Plant pests and diseases، Vol: 83، Issue: 2
Publish Year: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 183
This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JAEN-83-2_004
تاریخ نمایه سازی: 23 شهریور 1401
Abstract:
سوسک کلرادوی سیبزمینی، Leptinotarsa decemlineata (Say)(Col.: Chrysomelidae)، یکی از مهم ترین آفات برگخوار سیبزمینی و سایر گیاهان خانواده Solanaceaeمانند بادنجان و گوجهفرنگی در اکثر مناطق دنیا میباشد. بهمنظور مقایسه میزان مقاومت چهار گونه زراعی سیبزمینی، بادنجان، گوجهفرنگی و فلفل نسبت به خسارت این آفت، آزمایشهایی در شرایط مزرعه انجام گرفت. در یک سری آزمون در مزرعه تعداد حشرات کامل جلب شده به هر یک از گونههای مورد بررسی بهعنوان شاخص آنتیزنوز تعیین گردید. برای بررسی مکانسیم آنتیبیوز ارقام در گلدانها کشت شدند و در روی هر گلدان شاخههای تیمار را بهوسیله قفسهای آستینی پوشانده و در درون هر قفس آستینی تعداد ۱۵ عدد لارو سن اول تازه تفریخ، رهاسازی و مورد پرورش قرار گرفتند. وزن لاروها در روز دهم پس از رهاسازی، درصد تلفات دورههای لاروی و شفیرگی و نیز طول دورههای مزبور بهعنوان شاخصهای آنتیبیوز مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. برای مقایسه میزان تحمل ارقام، دو آزمایش مزرعهای تیمار و شاهد در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی انجام شد. در دورههای رشد معین روی هر بوته در تمامی گونههای آزمایش تیمار، تعداد ۲۵ عدد لارو سن ۲ و اوایل سن ۳ رهاسازی گردید. هر گونه بوسیله توری از گونه مجاور ایزوله شد. در شاهد آلودهسازی صورت نگرفت. در آخر فصل زراعی محصول تولیدی در بلوکهای تیمار و شاهد برداشت و میزان کاهش عملکرد هر یک از ارقام نسبت به شاهد تعیین گردید. تجزیه ی واریانس دادههای آزمون(انتخاب میزبان) نشان داد که از نظر تعداد سوسکهای مستقر شده روی بوتهها، بین گونههای مورد بررسی اختلاف معنیدار وجود داشت (۰/۰۰۰۱>P ). تجزیه واریانس دادههای آزمایش آنتیبیوز نشان داد که در مورد تمامی صفات مورد بررسی اختلاف میان گونههای مورد بررسی معنیدار بود (P < ۰.۰۵). براساس مقایسه ی میانگینها، بیشترین تلفات دوره رشد و نموی و بیشترین طول دورههای رشد و نموی آفت روی فلفل دیده شد. تجزیه واریانس دادههای آزمایش تحمل نشان داد که در مورد تمامی صفات مورد بررسی بین گونههای مورد بررسی اختلاف معنیدار وجود داشت (P < ۰.۰۱ ). بین صفات کاهش عملکرد محصول و میزان برگ خوردگی همبستگی مثبت معنیدار مشاهده شد (P < ۰.۰۱).
Keywords:
antibiosis , Antixenosis , Colorado potato beetle , Eggplant , Pepper , Potato , resistance , tolerance , tomato
Authors
سعید احمدی نقدهی
گروه آگرواکولوژی; واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران
اکبر قاسمی کهریزه
گروه گیاه پزشکی; واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران
محمود پوریوسف میاندوآب
گروه زراعت و آگرواکولوژی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :