شناسایی و مقایسه ترکیبات شیمیایی مواد استخراجی چوب و پوست چنار (Platanus orientalis) دست کاشت با استفاده از فنون کروماتوگرافی گازی و طیف سنجی جرمی (GC/MS)
Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 191
This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJWPR-37-3_004
تاریخ نمایه سازی: 29 شهریور 1401
Abstract:
چنار (Platanus orientalis) یکی از درختانی است که در پارکها و فضاهای سبز شهری و جنگلهای اطراف شهر تهران و همچنین سایر شهرهای ایران کاشته میشود. این تحقیق با هدف شناسایی و مقایسه اجزاء شیمیایی مواد استخراجی موجود در چوب و پوست چنار دست کاشت انجام شد. به همین منظور، تعداد سه اصله درخت چنار دست کاشت بهصورت تصادفی از منطقه شهری تهران انتخاب و قطع گردید. از هر درخت سه دیسک تهیه و طبق آزمونهای استاندارد TAPPI ابتدا آرد چوب تهیه گردید و بعد مواد استخراجی توسط حلال استن از آرد چوب جداسازی شد. برای شناسایی اجزای مواد استخراجی، حدود یک میلی گرم از این مواد با ۳۰ میکرو لیتر BSTFAمخلوط گردید و از یک دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنجی جرمی ((MS با آشکارساز برای آنالیز نمونه ها استفاده شد. بدین منظور، نمونه ها توسط سرنگ همیلتون به بخشInjetion دستگاه GC/MS تزریق گردید. شناسایی ترکیبات با توجه به دیاگرام های GC، فراوانی و زمان بازداری هر ترکیب، محاسبه ضریب کوارتز و جدول آدامز انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد که مواد استخراجی چوب و پوست چنار به ترتیب ۹/۳ و ۶/۱۶ درصد است. نتایج حاصل از GC-MS نیز نشان داد که در چوب چنار ۱۷ ترکیب وجود دارد، به طوری که هگزا دکانوئیک اسید (۱۸/۲۲%)، هپتا دکان-(۸)- کربوکسیلیک اسید (۲۴/۱۵%) و ۲،۱-بنزن دی کربوکسیلیک اسید (۰۸/۱۲%) مهمترین ترکیبات هستند. در پوست چنار دست کاشت نیز ۴۱ ترکیب شناسایی شد که ۹-اکتا دکانوئیک اسید (۸۸/۱۹%)، n -هگزا دکانوئیک اسید، ۹ و ۱۲- اکتا دکانوئیک اسید (۶۶/۹%) و گاما- سیتوسترول (۰۹/۲%) به عنوان مهمترین ترکیبات شناسایی شده بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که ۶ ترکیب ۹-اکتا دکانوئیک اسید، هگزادکان، دودکان، تترادکان، ای کسان و اکتادکان در چوب و پوست چنار مشترک بودند. این ترکیبات میتواند نقش زیادی در دوام و مصارف چوب چنار داشته باشد.
Keywords:
Authors
رامین ویسی
دانشیار، گروه صنایع چوب و کاغذ، واحد چالوس، دانشگاه آزاد اسلامی، چالوس، ایران،
سید اسحاق عبادی
استادیار، گروه صنایع چوب و کاغذ، واحد چالوس، دانشگاه آزاد اسلامی، چالوس، ایران
سید سجاد اشرفی
کارشناسی ارشد صنایع چوب و کاغذ، ساری، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :