اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افسردگی و رشد پس از سانحه بیماران همودیالیزی: یک مطالعه کارآزمایی بالینی

Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 140

This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_MUQ-15-8_001

تاریخ نمایه سازی: 15 مهر 1401

Abstract:

زمینه و هدف بیماری مزمن کلیه و همودیالیز، اثرات نامطلوبی بر سلامت جسمی، روانی بیمار می گذارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر افسردگی و رشد پس از سانحه بیماران تحت همودیالیز انجام شد. روش بررسی پژوهش حاضر یک کار آزمایی بالینی با طرح پیش آزمون پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. در این مطالعه ۳۶ بیمارتحت همودیالیز مراجعه کننده به بیمارستان امام علی(ع) وشهید رجایی کرج با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دوگروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه رشد پس از سانحه و افسردگی بک بود. بیماران گروه آزمایش، به صورت انفرادی در ۸ جلسه ۹۰ دقیقه ای در جلسات درمانی شرکت کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۳ وآنالیزکو,اریانس مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفتند. یافته ها در پیش آزمون، میانگین و انحراف معیار افسردگی و رشد پس از سانحه به ترتیب ۷۳/±۴ ۸۳/۴۹ و ۷۶ /۱۰ ± ۹۴/۴۱ و در گروه کنترل، میانگین و انحراف معیار افسردگی ۷۰/۲ ± ۳۹/۴۵ و رشد پس از سانحه ۰۹/۸ ± ۲۲/۴۴ بود. پس از درمان و در مرحله پیگیری، افزایش میانگین رشد پس از سانحه و کاهش افسردگی در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به صورت معنی دار ی بود (۰۰۱/۰ P≤). نتیجه گیری بر اساس نتایج این مطالعه به نظر می رسد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به عنوان مداخله روان شناختی می تواند به منظور بهبود مشکلات روان شناختی و رشد پس از سانحه در بیماران تحت همودیالیز موثر باشد.

Keywords:

Acceptance and Commitment Therapy , Posttraumatic growth , Psychological , Depression , Renal insufficiency , Chronic , درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد , رشد پس از سانحه , افسردگی , همودیالیز

Authors

سمیرا حدادی

Department of Health Psychology, Karaj Branch, Islamic Azad University, Karaj, Iran.

سعید ملیحی الذاکرینی

Department of Health Psychology, Karaj Branch, Islamic Azad University, Karaj, Iran.

رامین تاجبخش

Department of Internal Medicine, Non-Communicable Diseases Research Center, Alborz University of Medical Sciences, Karaj, Iran.

منصوره تجویدی

Department of Nursing, Karaj Branch, Islamic Azad University, Karaj, Iran.

علیرضا کاکاوند

Department of Psychology, Faculty of Social Science, Imam Khomeini International University, Qazvin, Iran.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :