نظام ارزیابی عملکرد دستگاه های اجرایی کشور چگونه می تواند به کمک ارتقای بهره وری و عملکرد دولت بیاید؟ با تشدید نظارت، تسریع توان افزایی یا تنزل درجه ساختاری ؟

Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 180

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_SMTC-2-6_001

تاریخ نمایه سازی: 9 آبان 1401

Abstract:

اصولا مربیان به تناسب توانایی متربیان خود برنامه های تربیتیمتفاوتی را در پیش می گیرند، هر چقدر متربیان مبتدی ترباشند تمرینات آنها ساده تر و نظارت بر آنان بیشتر می گرددو بر عکس هر چقدر متربیان پیشرفته تر باشند، تمرینات آنهاسنگین تر شده، از آزادی عمل بیشتری برخوردار می گردند و ازنظارت های عملیاتی بر آنان کاسته شده و بر نظارت های راهبردافزوده می گردد. این دامنه دو سر دارد و بالطبع ممکن استحالت های دیگری پیش آید، مثلا اگر متربیان ضعیف نتوانند درسطح انتظارات مربیان ظاهر شوند ممکن است مجبور به جداییاز باشگاه و یا حتی ترک آن رشته ورزشی شوند، و در آنطرفدامنه، اگر متربی بیش از سطح انتظار مربی ظاهر شود ممکناست تشویق گردد به گسترش مهارت های ورزشی خود به سایرسبک ها و رشته های ورزشی مرتبط و یا حتی عهده داری وظیفهمربیگری دیگر متربیان.حال در نظر بگیرید که در دنیای واقعی مدیریت نیز تا حدودزیادی این موارد صادق است، اصولا مدیران به تناسب توانشانمسئولیت گذاری می شوند و به مدیران ضعیف تر اجازه پرداختهزینه پایین تری داده می شود، خیلی بیشتر نظارت می شوند و باپیشنهادات آن ها با احتیاط و وسواس بیشتری موافقت می شود.بر عکس مدیران قوی تر آزادی عمل بیشتری دارند و از سقفاعتبارات قابل هزینه کرد بالاتری برخوردارند و زمینه برایواگذاری وظایف بیشتر و بالطبع گسترش تشکیلاتی آنها بیشترفراهم می باشد.

Keywords:

Authors

حمیدرضا نایبی

نایب رئیس هیات مدیره انجمن توسعه بهره وری ایران