سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

ارزیابی سه مدل اقلیمی CMCC-ESM۲، GFDL-ESM۴ و MRI-ESM۲-۰ در پیش بینی بارش حوزه آبخیز سد فریمان

Publish Year: 1401
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 349

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دانلود نمایند.

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

CNRE06_172

Index date: 7 November 2022

ارزیابی سه مدل اقلیمی CMCC-ESM۲، GFDL-ESM۴ و MRI-ESM۲-۰ در پیش بینی بارش حوزه آبخیز سد فریمان abstract

پدیده تغییر اقلیم با تغییر در متغیرهای اقلیمی همانند دما و بارش، منجر به تغییر در سیستم هیدرولوژی آبخیز ها می شود. مدل های سه بعدی جفت شده گردش عمومی جو اقیانوس، مناسب ترین و معتبرترین ابزارها در راستای تصویرسازی اثر تغییرات اقلیم بر هیدرولوژی حوضه در دوره های آینده به شمار می روند. در همین راستا، تحقیق حاضر با هدف ارزیابی کارایی سه مدل اقلیمی CMCC-ESM۲، GFDL-ESM۴ و MRI-ESM۲-۰ در حوزه آبخیز سد فریمان انجام شد و خروجی مدل های اقلیمی با داده های ایستگاه معرف حوضه مقایسه شد و ارزیابی دقت این مدل ها تعیین گردید. بدین منظور دوره زمانی ۲۵ ساله از سال های ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۴ به عنوان دوره مبنا انتخاب شد، سپس داده های بارش مربوط به ایستگاه باغ عباس به عنوان ایستگاه معرف حوضه برای دوره ذکر شده از شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی اخذ گردید. همچنین داده های بارش روزانه مربوط به سه مدل CMCC-ESM۲، GFDL-ESM۴ و MRI-ESM۲-۰ از مدل های گزارش ششم ارزیابی اثرات تغییر اقلیم دریافت گردید. در ادامه، مقایسه و ارزیابی دقت خروجی مدل ها با مقادیر ثبت شده در ایستگاه باغ عباس از طریق شاخص های آماری ضریب تعیین (R۲)، ضریب کارایی نش -ساتکلیف (NSE) و همچنین جذر میانگین مربعات خطا (RMSE) انجام شد. نتایج محاسبه معیارهای ارزیابی برای مدل های CMCC-ESM۲، GFDL-ESM۴ و MRI-ESM۲-۰، نشان داد که مقدار R۲ به ترتیب ۶۵/۰، ۹۰/۰ و ۸۷/۰، مقدار NSE، ۴۱/۰، ۸۹/۰ و ۸۰/۰ و مقدار RMSE، ۵۲/۰، ۲۳/۰ و ۳۰/۰ می باشد. مطابق نتایج تحقیق، مدل GFDL-ESM۴ با دارا بودن بیشترین مقدار ضریب کارایی NSE و همچنین کمترین درصد خطا (RMSE) نسبت به دو مدل دیگر، بهتر عمل کرده و بیشترین تشابه با آمار مشاهداتی ایستگاه باغ عباس دارد، به همین دلیل دارای پیش بینی قابل اعتماد و مناسبی می باشد. شایان ذکر است که داده های مدل MRI-ESM۲-۰ نیز براساس مقادیر معیارهای ارزیابی، قابل قبول بوده و عملکرد خوبی داشته است. اما از طرف دیگر ضعیف ترین تخمین ها با درصد خطای بالا و تشابه کم، مربوط به مدل CMCC-ESM۲ بوده که نشان دهنده کارایی پایین تر این مدل در مقایسه با دو مدل دیگر است. بنابراین، با توجه به مقایسه داده های بارندگی این مدل ها در دوره مورد مطالعه، استفاده از مدل GFDL-ESM۴ برای مطالعات ارزیابی تغییر اقلیم در هیدرولوژی حوزه آبخیز سد فریمان توصیه می شود.

ارزیابی سه مدل اقلیمی CMCC-ESM۲، GFDL-ESM۴ و MRI-ESM۲-۰ در پیش بینی بارش حوزه آبخیز سد فریمان Keywords:

ارزیابی سه مدل اقلیمی CMCC-ESM۲، GFDL-ESM۴ و MRI-ESM۲-۰ در پیش بینی بارش حوزه آبخیز سد فریمان authors

حامد نیکوئی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه فردوسی مشهد

محمود آذری

استادیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه فردوسی مشهد

محمدتقی دستورانی

استاد، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه فردوسی مشهد

مقاله فارسی "ارزیابی سه مدل اقلیمی CMCC-ESM۲، GFDL-ESM۴ و MRI-ESM۲-۰ در پیش بینی بارش حوزه آبخیز سد فریمان" توسط حامد نیکوئی، دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه فردوسی مشهد؛ محمود آذری، استادیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه فردوسی مشهد؛ محمدتقی دستورانی، استاد، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه فردوسی مشهد نوشته شده و در سال 1401 پس از تایید کمیته علمی سومین کنفرانس بین المللی و ششمین کنفرانس ملی صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله تغییر اقلیم، داده های CMIP۶، مدل های ESM، فریمان هستند. این مقاله در تاریخ 16 آبان 1401 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 349 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که پدیده تغییر اقلیم با تغییر در متغیرهای اقلیمی همانند دما و بارش، منجر به تغییر در سیستم هیدرولوژی آبخیز ها می شود. مدل های سه بعدی جفت شده گردش عمومی جو اقیانوس، مناسب ترین و معتبرترین ابزارها در راستای تصویرسازی اثر تغییرات اقلیم بر هیدرولوژی حوضه در دوره های آینده به شمار می روند. در همین راستا، تحقیق حاضر با ... . این مقاله در دسته بندی موضوعی تغییر اقلیم طبقه بندی شده است. برای دانلود فایل کامل مقاله ارزیابی سه مدل اقلیمی CMCC-ESM۲، GFDL-ESM۴ و MRI-ESM۲-۰ در پیش بینی بارش حوزه آبخیز سد فریمان با 1 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.