نقشه دانش علم اطلاعات و دانش شناسی براساس مقوله بندی موضوعی اصلی و فرعی

Publish Year: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 240

This Paper With 25 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_SLIS-6-13_002

تاریخ نمایه سازی: 3 آذر 1401

Abstract:

هدف: هدف از این پژوهش شناسایی مقوله­های موضوعی علم اطلاعات و دانش شناسی جهت ایجاد نقشه دانشی علم اطلاعات و دانش شناسی است. روش شناسی : رویکرد پژوهش کیفی است که از پنل دلفی استفاده شده است در این روش با استفاده از نظر خبرگان علم اطلاعات و دانش شناسی ایران،  مقوله­های موضوعی در دو مرحله مورد بررسی قرارگرفت. روش آماری مورد استفاده جهت پاسخ به سوال­های پژوهش میانگین و انحراف معیار و جهت آزمون فرضیه پژوهش از آزمون تی گروه های مستقل استفاده شد. یافته ها: تجزیه و تحلیل داده­های به دست آمده از نظرات پنل دلفی در مرحله اول و دوم در ۱۳مقوله  موضوعی پیشنهادی محقق، نشان داد که  بین مقوله­های موضوعی دوم (روش شناسی)، سوم (کتابخانه­ها و مراکز منابع) و ششم (خدمات کاربر) در مرحله اول و دوم تفاوت معناداری وجود دارد ولیکن در ۱۱ مقوله  موضوعی  دیگر تفاوتی وجود ندارد. و همچنین مقوله­های موضوعی  از ۱۳ مقوله  به ۱۴ مقوله اصلی تغییر یافت که ۱۴ مقوله موضوعی اصلی عبارت از: کلیات علم اطلاعات و دانش شناسی (کتابداری و اطلاع رسانی)، آموزش علم اطلاعات و دانش شناسی (کتابداری و اطلاع رسانی)، روش شناسی، کتابخانه­ها و مراکز منابع، مدیریت کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی، خدمات فنی یا سازماندهی دانش، خدمات کاربر، مطالعات کاربران، ذخیره و بازیابی اطلاعات، کتابخانه و فناوری اطلاعات و ارتباطات، صنعت نشر و توزیع، مسائل اجتماعی اطلاعات، مسائل اخلاقی و قانونی، مدیریت دانش. اصالت / ارزش: با بررسی پژوهش­های انجام شده در شناسایی روند­ها و گرایش­های مقوله­های موضوعی در دوره­های تاریخی مختلف توسط محققان در پایان­نامه ها و مجله­های علمی، از سیاهه مقوله­های موضوعی مختلفی استفاده شده است که عبارتند از: لیزا، ایزا، ایستا و...، بنابراین جهت گردآوری اطلاعات درباره مقوله های موضوعی سیاهه استانداری وجود نداشت،  در این پژوهش سعی شده است سیاهه مقوله های موضوعی با استفاده از روش پنل دلفی تنظیم گردد تا در تحقیقات آتی مورد استفاده قرار گیرد و تکمیل گردد.

Keywords:

Knowledge Mapping , KIS , Subject Categories , knowledge and information science

Authors

فهیمه باب الحوائجی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

عاطفه زارعی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان

نرگس نشاط

کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران

نجلا حریری

دانشگاه آزاد اسلامی. واحد علوم تحقیقات تهران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • تاج الدینی، اورانوس. (۱۳۹۲). ارائه ی الگوی پیشنهادی ترجمان دانش ...
  • توکلی زاده راوری، محمد و مریم نجابتیان. (۱۳۸۹). خوشه بندی ...
  • رابین، ریچارد ای. (۱۳۸۳). مبانی علوم کتابداری و اطلاع رسانی. ...
  • قناویزچیان، غزاله.(۱۳۸۵). شناسایی الگوهای روابط فرا رشته ای مقالات تالیفی ...
  • حوزه های تشکیل دهنده فناوری و علم نانو در ایران [مقاله کنفرانسی]
  • Kim, Suyeon; Suh, Euiho & Hwang, Hyunseok ,.(۲۰۰۳). Building the knowledge ...
  • Lu, Q. (۲۰۰۶). OntoKBEval: A support tool for OWL Ontology evaluation. Unpublished ...
  • Mina, A. Ramlogan, R., Tampubolon G. and Metcalfe, J.S. (۲۰۰۷). ...
  • http://digitalcommons.unl.edu/libphilpracZins, C. (۲۰۰۴). Knowledge mapping: An epistemological perspective. Knowledge Organization, ...
  • Zins, C. ۲۰۰۷. Classification Schemes of information Science: Twenty –eight ...
  • نمایش کامل مراجع