عوامل موثر بر توسعه و ارتقای شخصی سازی خدمات در کتابخانه های دیجیتال در دانشگاه های ایران

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 183

This Paper With 25 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_LIRJ-12-2_014

تاریخ نمایه سازی: 22 آذر 1401

Abstract:

مقدمه:شخصی سازی خدمات از جمله روش های نوین ارائه خدمات در کتابخانه های دیجیتال و روندی مهم در توسعه این کتابخانه ها و جذب کاربران می باشند. هدف اصلی این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر توسعه شخصی سازی خدمات در کتابخانه های دانشگاهی دیجیتال از دیدگاه متخصصان علم اطلاعات و دانش شناسی است.روش شناسی: پژوهش حاضر با رویکرد کیفی انجام شده است و برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته با متخصصان علم اطلاعات و دانش شناسی در حیطه کتابخانه دیجیتال و آشنا با شخصی سازی خدمات بهره گرفته شد. نمونه گیری در این پژوهش به صورت نمونه گیری هدف مند بود و مصاحبه با ۱۶ نفر شامل۷ نفر کتابدار و۹نفر عضو هیئت علمی به اشباع رسید. برای تحلیل مصاحبه ها از تحلیل محتوا کیفی با رویکرد استقرایی استفاده شد. برای روایی مصاحبه نیز ملاک های مطرح شده توسط لینکلن و گوبا (۱۹۸۵) مدنظر قرار گرفت.یافته ها: یافته های پژوهش نشان داد که از دیدگاه متخصصان وضعیت ارائه شخصی سازی در کتابخانه های دانشگاهی دیجیتال در مراحل اولیه و ضعیف قرار دارد و۶ مقوله، ۴ زیرمقوله و ۳۲ کد مرتبط با موانع اجرا شخصی سازی خدمات و ۴مقوله، ۴ زیرمقوله و ۲۷کد مربوط به عوامل تسهیل کننده اجرای شخصی سازی خدمات در کتابخانه های دانشگاهی دیجیتال شناسایی شدند.نتیجه : این پژوهش نشان داد که شش عامل موثر بر توسعه شخصی سازی خدمات در کتابخانه های دانشگاهی دیجیتال ایران شامل مسائل فنی، مسائل حقوقی، عوامل انسانی، ساختار سازمانی و مدیریت، مسائل فرهنگی و اجتماعی و کارکردهای کتابخانه وجود دارد.

Keywords:

شخصی سازی خدمات , کتابخانه های دانشگاهی دیجیتال , توسعه

Authors

سمانه خویدکی

دانشجوی دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه الزهرا (س)، تهران، ایران

سعید رضایی شریف آبادی

استاد علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه الزهرا (س)، تهران، ایران.

امیر غائبی

دانشیار علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه الزهرا (س)، تهران، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • احمدی خشوئی، نسیم (۱۳۹۴). ساختار سازمانی کتابخانه های دیجیتال ایران. ...
  • دلقندی، فائزه و آزادی احمدآبادی، قاسم (۱۳۹۳). به کارگیری مولفه ...
  • Instone, K. (۲۰۰۰). Information architecture and personalization. White Paper, Argus Associates, ...
  • Retrieved July ۲۸ ,۲۰۲۰, from : https://webofproceedings.org/proceedings_series/ESSP/IWASS%۲۰۲۰۱۸/IWASS۱۲۳۱۰۱۷.pdfZhang, Q., & Wang, ...
  • نمایش کامل مراجع