ارزیابی زراعی و اقتصادی نظام های کشت مخلوط جو (Hordeum vulgare) با دو گیاه دارویی شنبلیله (Trigonella foenum-graecum) و سیر (Allium sativum)

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 226

This Paper With 18 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_AGRY-14-3_006

تاریخ نمایه سازی: 28 آذر 1401

Abstract:

به ­منظور ارزیابی و مقایسه سیستم­های کشت مخلوط با تک کشتی سه گیاه جو (Hordeum vulgare)، شنبلیله (Trigonella foenum-graecum) و سیر (Allium sativum)، آزمایشی در سال زراعی ۱۳۹۶- ۱۳۹۵ در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی مجتمع آموزش عالی گناباد انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل کشت خالص جو، سیر، شنبلیله و کشت مخلوط جایگزینی به­صورت جو + شنبلیله، جو + سیر، شنبلیله + سیر، و جو + شنبلیله + سیر بود. صفات مورد مطالعه شامل عملکرد علوفه خشک، ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و شاخص برداشت در گیاه جو، عملکرد علوفه خشک، ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن هزار دانه و عملکرد دانه در گیاه شنبلیله، ارتفاع بوته، تعداد برگ در بوته، طول سیرچه، قطر سیرچه، تعداد سیرچه در بوته و عملکرد سوخ در گیاه سیر بودند. بر اساس نتایج به دست آمده، بیشترین مقادیر عملکرد علوفه خشک (۸۵۲۳ کیلوگرم در هکتار)، عملکرد دانه (۳۴۹۴ کیلوگرم در هکتار) و عملکرد بیولوژیک (۱۴۱۱۱کیلوگرم در هکتار) گیاه جو از کشت خالص آن حاصل شد. در بین تیمارهای کشت مخلوط، بیشترین عملکرد علوفه (۶۱۰۹ کیلوگرم در هکتار) از کشت مخلوط جو + شنبلیله به دست آمد. صفات ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته و تعداد دانه در غلاف گیاه شنبلیله در تیمار کشت خالص بیشترین مقادیر را نشان دادند. عملکرد دانه (۱۱۴۵ کیلوگرم در هکتار) و عملکرد علوفه خشک (۵۱۰۰ کیلوگرم در هکتار) شنبلیله در الگوی کشت خالص در مقایسه با الگوهای کشت مخلوط به­طور معنی­داری بیشتر بود. تیمار کشت مخلوط سیر + شنبلیله با عملکرد علوفه خشک ۴۰۹۰ کیلوگرم در هکتار و عملکرد دانه ۵۶۹ کیلوگرم در هکتار نسبت به سایر تیمارهای کشت مخلوط برتری داشت. اجزای عملکرد سیر شامل ارتفاع بوته، تعداد برگ در بوته، طول و قطر سیرچه، و تعداد سیرچه در بوته در کشت خالص بیشترین مقادیر را داشتند. بیشترین میزان عملکرد سوخ (۷۱۹۴ کیلوگرم در هکتار) از تیمار کشت خالص سیر به دست آمد. در میان شاخص­های ارزیابی مزیت کشت مخلوط، بالاترین مقادیر نسبت برابری زمین (۱۶/۱)، افزایش واقعی عملکرد (۳۰/۰) و بهره­وری سیستم (۸۴۱۴) از الگوی کشت مخلوط جو + سیر حاصل شد. بیشترین میزان شاخص سودمندی کشت مخلوط (۰۲/۰) از تیمار شنبلیله + سیر، و بالاترین عدد مجموع ارزش نسبی (۱۳/۱) از تیمار کشت مخلوط جو + شنبلیله به دست آمد.

Authors

یاسر اسماعیلیان

گروه مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی، مجتمع آموزش عالی گناباد، گناباد، ایران.

مسعود عشقی زاده

گروه مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی، مجتمع آموزش عالی گناباد، گناباد، ایران.

ابوالفضل توسلی

گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور سیستان و بلوچستان، خاش، ایران.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Aasim, M., Umer, E.M., and Karim, A., ۲۰۰۸. Yield and ...
  • Asadi, G.A., and Khorramdel, S., ۲۰۱۴. The Effect of mixed ...
  • Fernandez-Aparicio, M., Sillero, J.C., and Rubials, D., ۲۰۰۷. Intercropping with ...
  • Hauggaard-Nielsen, H., Andersena, M.K., Jornsgaard, B., and Jensen, E.S., ۲۰۰۶. ...
  • Javanmard, A., Amani Machiani, M., and Eskandari, H., ۲۰۱۹. Evaluation ...
  • Rao۲۰۰۴, M.R., Palada, M.C., and Becker, B.N., ۲۰۰۴. Medicinal and ...
  • Wezel, A., Casagrande, M., Celette, F., Vian, J.V., Ferrer, A., ...
  • Zhang, L., Wang, G., Zhang, E., Zhang, B., He, C., ...
  • نمایش کامل مراجع