ارزیابی فراسنجه های زیستی سه گونه از زنبورهای پارازیتوئید جنسTrichogramma روی کرم گلوگاه انار، Ectomyelois ceratoniae در شرایط آزمایشگاهی
Publish place: BioControl in Plant Protection، Vol: 3، Issue: 2
Publish Year: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 180
This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JBIOCO-3-2_004
تاریخ نمایه سازی: 14 دی 1401
Abstract:
یکی از مهمترین آفات باغات انار ایران، شب پره ی کرم گلوگاه انار، Ectomyelois ceratoniae (Lep.: Pyralidae) می باشد که سالانه خسارتهای قابل توجهی به باغات انار وارد می سازد. زنبورهای تریکوگراما یکی از عوامل اصلی کنترل بیولوژیک این آفت در سطح باغ ها هستند که می توان از آن ها به شکل موثری برای کاهش خسارت استفاده شود. در این تحقیق زیست شناسی و برخی از فراسنجه های مهم زیستی سه گونه زنبور Trichogramma brassicae،T. embryophagum و T. pintoi روی تخم E. ceratoniae در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. در بررسی بیولوژی آزمایشگاهی، طول دوره ی تخم ریزی، دوره ی بعد از تخم ریزی و طول دوران بلوغ در زنبور T. brassicae پرورش یافته روی کرم گلوگاه انار به ترتیب ۸۰/۷، ۹۰/۰، ۷۰/۸ روز و در زنبور T. embryophagum به ترتیب ۲۰/۸، ۰۰/۱، ۲۰/۹ روز و در زنبور T. pintoiبه ترتیب ۴۰/۷، ۱۰/۱، ۵۰/۸ روز محاسبه شد. این زنبورها فاقد دوره ی پیش از تخم ریزی بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که نرخ ناخالص تولیدمثل (GRR)، نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm)، متوسط زمان هر نسل (T) و نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ) در زنبور T. brassicae روی تخم کرم گلوگاه انار به ترتیب ۰۲۱/۳۸ تخم، ۲۸۶/۰ بر روز، ۶۵۹/۱۲ روز، ۳۳۰/۱ بر روز و در زنبور T. embryophagumبه ترتیب ۲۴۷/۳۹ تخم، ۳۱۱/۰ بر روز، ۶۴۵/۱۱ روز و ۳۶۵/۱ بر روز و در زنبور T. pintoi به ترتیب ۶۲۶/۲۸ تخم، ۲۶۲/۰ بر روز ، ۵۵۸/۱۲ روز و ۳۰۰/۱ بر روز به دست آمد که بین آن ها از نظر آماری اختلاف معنی داری در سطح احتمال ۵ درصد وجود داشت. باتوجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق می توان نتیجه گرفت که کارایی زنبور T. embryophagum نسبت به دوگونه ی دیگر یعنی T. brassicae و T. pintoiروی تخم شب پره ی کرم گلوگاه انار بیشتر است. بنابراین گونه مزبور برای استفاده در برنامه های مدیریت تلفیقی کرم گلوگاه انار قابل توصیه است.
Authors
سیده الهه محسنی
Professor university PN
حبیب عباسی پور
Associate Prof. of Plant Protection Department, Faculty of Agricultural Sciences, Shahed University
محمدرضا عطاران
Assistant Prof. of Biological control Department, Institute of Plant Protection of Iran
علیرضا عسکریان زاده
Assistant Prof. of Plant Protection Department, Faculty of Agricultural Sciences, Shahed University
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :