بررسی اثرات کشندگی و دورکنندگی اسانس برگبو، Laurus nobilis و اکالیپتوس،Eucalyptus camaldulensis روی شته ی مومی کلم، Brevicoryne brassicae
Publish place: BioControl in Plant Protection، Vol: 1، Issue: 1
Publish Year: 1392
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 189
This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JBIOCO-1-1_001
تاریخ نمایه سازی: 14 دی 1401
Abstract:
شته ی مومی کلم (Brevicoryne brassicae) از آفات مهم گیاهان خانواده ی چلیپاییان از جمله انواع کلم و کلزا میباشد. در این تحقیق، به منظور بررسی میزان تاثیر اسانسهای گیاهی در کنترل این شته، اثر اسانس برگ دو گیاه دارویی اکالیپتوس (Eucalyptus camaldulensis)وبرگبو (Laurus nobilis)روی فرم بیبال حشرات کامل شته ی مذکور مورد مطالعه قرار گرفت. برای تعیین LC۵۰، از غلظتهای کشنده ۸۰-۲۰ درصد اسانسها به روش قطرهگذاری استفاده شد. برای این منظور، آزمایش زیستسنجی در پنج تکرار در شرایط دمایی ۱±۲۵ درجه ی سلسیوس، رطوبت نسبی ۵±۶۰ درصد و دوره ی نوری ۱۶ ساعت روشنایی و ۸ ساعت تاریکی انجام شد. در هر تکرار تعداد ۱۰ حشره ی کامل شته ی مومی کلم روی یک دیسک برگی کلم درون پتریدیش قرار داده شد. نتایج به دست آمده، اثر تماسی اسانس هر دو گیاه را روی حشرات کامل شته ی مومی کلم نشان داد. مقدار LC۵۰ جمعیت شته ، برای اسانسهای برگبو و اکالیپتوس بهترتیب ۱۱۵۶۳ و ۱۶۸۳۵ پیپیام بهدست آمد که تاثیر بیشتر اسانس برگ بو را نسبت به اسانس اکالیپتوس نشان داد. اسانس این دو گیاه باعث کاهش باروری و طول عمر حشرات کامل شته ی مومی کلم نسبت به تیمار شاهد شدند. اسانس برگبو در مقایسه با اسانس اکالیپتوس در کاهش صفات مذکور تاثیر بیشتری داشت. اسانس برگبو، باروری و طول عمر حشرات کامل شته ی مومی کلم را بهترتیب ۴۷/۴۵ و ۷۸/۳۲ درصد نسبت به تیمار شاهد کاهش داد. همچنین بررسی میزان دورکنندگی اسانس برگبو و اکالیپتوس با استفاده از دستگاه بویاییسنج نشان داد که با افزایش غلظت، درصد دورکنندگی اسانس هر دو گیاه مذکور روی شته ی مومی کلم افزایش یافت، ولی میزان دورکنندگی اسانس برگبو بیشتر از اسانس اکالیپتوس بود. بهطوری که میزان دورکنندگی اسانس برگبو ۶۷/۸۶% و اسانس اکالیپتوس ۱۰% به دست آمد. استخراج اسانس دو گیاه دارویی برگ بو و اکالیپتوس بهروش تقطیر با آب و شناسایی ترکیبات آن با استفاده از دستگاه گازکروماتوگرافی- مساسپکترومتری (GC-MS) نیز نشان داد که ۱,۸-cineole (یکی از ترکیبات دارای خاصیت حشرهکشی) بیشترین درصد ترکیبات تشکیل دهندهی اسانس هر دو گیاه دارویی را تشکیل داده، به طوری که ۵۰/۲۵ درصد از ترکیبات اسانس برگبو و ۱۴/۳۵ درصد از ترکیبات اسانس اکالیپتوس را به خود اختصاص داد.
Keywords:
Authors
سیده بنت الهدی حسینی امین
دانشکده کشاورزی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
شهرام شاهرخی
Iranian Research Institute of Plant Protection, Biological Control Research Department, Tehran, Iran
فرامرز علی نیا
موسسه ی تحقیقات گیاه پزشکی کشور، بخش تحقیقات کنترل بیولوژیک، تهران، ایران
محمود خسرو شاهلی
دانشکده ی کشاورزی، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :