پیش بینی الگوی توزیع سوسک پوست خوار کاج، (Orthotomicus erosus (Coleoptera: Curculionidae: Scolytinae با استفاده از زمین آمار و شبکه عصبی مصنوعی
Publish place: Journal of Entomological Society of Iran، Vol: 38، Issue: 3
Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 203
This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JESI-38-3_006
تاریخ نمایه سازی: 18 دی 1401
Abstract:
سوسک پوستخوار کاج، (Orthotomicus erosus (Wollaston) (Coleoptera: Curculionidae: Scolytinae، یکی از مهمترین آفات درختان کاج می باشد. حمله و تغذیه این سوسکها بافتهای آوند آبکش را در زیر پوست درختان آلوده تخریب و عبور شیره گیاهی را مختل نموده و باعث مرگ درختان آلوده میشود. این پژوهش به منظور پیش بینی الگوی توزیع و ترسیم نقشه پراکنش O. erosus با استفاده از شبکه های عصبی پرسپترون چند لایه (MLP)، شبکه عصبی MLP ترکیب شده با الگوریتم ژنتیک و شبکه عصبی MLP ترکیب شده با الگوریتم رقابت استعماری در سطح شهر کرمانشاه انجام شد. داده های مربوط به جمعیت این آفت از طریق نمونه برداری از درختان کاج در مناطق مختلف شهر کرمانشاه در سالهای ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ به دست آمد. برای ارزیابی قابلیت شبکه های عصبی مورد استفاده در پیش بینی توزیع آفت از مقایسه آماری پارامترهایی مانند واریانس، میانگین و توزیع آماری بین مقادیر پیش بینی شده مکانی توسط شبکه عصبی MLP ترکیب شده با الگوریتم ژنتیک و الگوریتم رقابت استعماری و مقادیر واقعی آن ها استفاده شد. نتایج نشان داد که در فازهای آموزش و آزمایش، مقادیر پارامترهای مذکور بین داده های واقعی و پیش بینی شده آفت تفاوت معنی داری را نشان نداد که نشان دهنده دقت بالا و نیز قابلیت شبکه های عصبی به منظور ترسیم نقشه پراکندگی این آفت در سطح شهر کرمانشاه میباشد. مقادیر ضریب تبیین (R۲) نشان داد که الگوریتم رقابت استعماری، دقت بالاتری در تخمین تراکم O. erosus نسبت به دو روش دیگر داشته است. همچنین مقایسه مقادیر ضریب تبیین بین شبکههای عصبی مختلف و روش زمین آمار نشان داد که هر سه مدل شبکه عصبی الگوی توزیع سوسک پوست خوار را نسبت به روش زمین آمار بهتر پیش بینی کردند. روش زمین آمار و نقشه های ترسیم شده توسط شبکه های عصبی نشان داد که توزیع این آفت به صورت تجمعی است. نتایج حاصل از روش زمین آمار نیز نشان دهنده توزیع تجمعی آفت میباشد.
Authors
نجمه شیروانی فارسانی
Dept. of Plant Protection, College of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran.
عباسعلی زمانی
Dep. of Plant Protection, College of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran.
صمد جمالی
Dep. of Plant Protection, College of AGriculture, Razi University, Kermanshah, Iran.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :