تاثیر مداخله آموزشی بر رفتارهای پیش گیرانه دیابت بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی در دانش آموزان پسر در معرض خطر پایه دوم دبیرستان شهرستان خاش در سال ۱۳۹۸: یک مطالعه نیمه تجربی
Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 260
This Paper With 18 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RUMS-21-5_004
تاریخ نمایه سازی: 20 دی 1401
Abstract:
چکیده
زمینه و هدف: اجرای برنامه های آموزش بهداشت از راهکارهای ضروری برای پیشگیری از دیابت در نوجوانان است. هدف مطالعه حاضر، تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای پیشگیرانه دیابت نوع دو میباشد.
موادو روشها: این مطالعه نیمه تجربی در سال ۱۳۹۸ بر روی ۱۴۳ دانش آموز پسر دبیرستانی در معرض خطر در شهرستان خاش (در جنوب غرب ایران) که به روش تصادفی خوشه ای انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه (۷۰ نفر در گروه مداخله، ۷۳ نفر در گروه کنترل) قرار گرفتند، انجام شد. ابزار گردآوری دادهها، پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، دانش، سازههای مدل و رفتارهای پیشگیری از بیماری بود. برنامه آموزشی در ۷ جلسه یک ساعته برگزار شد. برای گروه کنترل اقدامی انجام نشد. داده ها قبل از مداخله، بلافاصله و سه ماه پس از مداخله جمع آوری و با استفاده از آزمون مجذور کای، آزمون t مستقل و آنالیز واریانس دوطرفه با اندازهگیریهای مکرر تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: تغییرات میانگین نمرات دانش، سازه های الگو و رفتار در گروه مداخله، طی سه زمان قبل از آموزش، بلافاصله و سه ماه بعد از آموزش معنی دار بود (۰۰۱/۰p<). میانگین نمره رفتار گروه مداخله در مرحله پیش آزمون برابر ۳۶/۱۷ از ۳۵ نمره بود که بلافاصله بعد از مداخله ۹۶/۲۲ و سه ماه بعد برابر ۵۷/۱۸ بود، اما این روند در گروه کنترل، در طی زمان کاهشی بوده است.
نتیجه گیری: با توجه به تاثیر برنامه مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی در ارتقاء رفتارهای پیشگیری از دیابت در دانش آموزان، طراحی، اجرا و ارزیابی برنامه نظریه محور در کنترل و پیشگیری از دیابت در نوجوانان پیشنهاد می شود.
واژه های کلیدی: مداخله آموزشی، الگوی اعتقاد بهداشتی، دیابت، رفتارهای پیشگیری، دانش آموزان
Keywords:
Authors
صالح صفاجو
Rafsanjan University of Medical Sciences
محسن رضاییان
Rafsanjan University of Medical Sciences
یاسر سلیم آبادی
Rafsanjan University of Medical Sciences
لیلی مازار
Shahid Beheshti University of Medical Sciences
مصطفی نصیرزاده
Rafsanjan University of Medical Sciences
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :