جدول زندگی دوجنسی وابسته به دما در کنه شکارگر Amblyseius swirskii (Mesostigmata: Phytoseidae) با تغذیه از کنه انباری Carpoglyphus lactis (Astigmata: Carpoglyphidae)
Publish place: Journal of Entomological Society of Iran، Vol: 36، Issue: 3
Publish Year: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 265
This Paper With 17 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JESI-36-3_002
تاریخ نمایه سازی: 21 دی 1401
Abstract:
کنه شکارگرAmblyseius swirskii (Athias-Henriot) ، یک شکارگر کارآمد برای کنترل بیولوژیک برخی حشرات، بهویژه تریپسها و سفید بالکها میباشد. برای مطالعه مطلوبیت اثرات دماهای مختلف، جدول زندگی کنه شکارگر با رژیم غذایی کنه انباری Carpoglyphus lactis L. بر اساس تئوری جدول زندگی دو جنسی سن- مرحله مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشها در دماهای ۲۲، ۲۵، ۳۰ و ۳۲ درجه سلسیوس، رطوبت نسبی ۵±۷۰ درصد و دوره نوری ۱۶ ساعت روشنایی و ۸ ساعت تاریکی انجام شد. طول دوره رشدی مرحله جنینی در دمای ۳۰ درجه سلسیوس به طور معنی داری کوتاهتر از دماهای ۲۲ و ۳۲ درجه سلسیوس بود. طول دوره رشدی مراحل متحرک قبل از بلوغ، طول عمر بالغ نر و ماده نیز در دمای ۳۲ درجه سلسیوس به طور معنیداری کوتاهتر از دمای ۲۵ درجه سلسیوس بود. باروری شکارگر در دمای ۲۵ درجه سلسیوس (۳۴/۷۲ تخم/ماده) به طور معنیداری بالاتر از دماهای ۲۲، ۳۰ و ۳۲ درجه سلسیوس بود. نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r) نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ)، نرخ خالص تولید مثل (R۰) در دمای ۲۲ درجه سلسیوس بهترتیب ۲۲۶/۰ بر روز، ۲۵/۱ بر روز، ۵۳/۲۵ فرد، در دمای ۲۵ درجه سلسیوس بهترتیب ۳۰۴/۰ بر روز ، ۳۵/۱ بر روز، ۸۲/۳۳ فرد، در دمای ۳۰ درجه سلسیوس به ترتیب ۰۹۷/۰ بر روز، ۱۰۲/۱ بر روز، ۴۲/۲ فرد و در دمای ۳۲ درجه سلسیوس بهترتیب ۱۲۸/۰ بر روز، ۱۳۷/۱ بر روز، ۶۷/۲ فرد بهدست آمدند. در همه پارامترهای جمعیت کنه A. swirskii، بهجز متوسط مدت زمان یک نسل (T)، در دمای ۲۵ درجه سلسیوس بهطور معنیداری بالاتر از دماهای ۳۰ و ۳۲ درجه سلسیوس بودند. پیشبینی کل جمعیت نشان میدهد که در اکثر زمانها جمعیت کنه A. swirskii، در دمای ۲۵ درجه سلسیوس بالاتر از سایر دماها میباشد.
Keywords:
Authors
سمانه جعفری
گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان
حمید رضا صراف معیری
گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان
اورنگ کاوسی
گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :