مقایسه میزان آلودگی ۲۲ رقم زیتون به مگس میوه زیتون، Bactrocera oleae (Dip.: Tephritidae)، در ایستگاه تحقیقات زیتون طارم استان زنجان
Publish place: Journal of Entomological Society of Iran، Vol: 34، Issue: 4
Publish Year: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 180
This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JESI-34-4_006
تاریخ نمایه سازی: 21 دی 1401
Abstract:
مگس میوه زیتون، Bactrocera oleae (Rossi)، از آفات مهم زیتون می باشد که از سال ۱۳۸۲ به کشور وارد شده است و هم اکنون حسب شرایط آب وهوایی، به محصول زیتون خسارت قابل توجهی وارد می نماید. در این تحقیق، در سال های ۱۳۸۴ ، ۱۳۸۶ و ۱۳۸۸ تعداد ۲۲ رقم از ارقام خارجی و ژنوتیپ های بومی از نظر آلودگی به آفت مورد مقایسه قرار گرفتند. برای سنجش میزان آلودگی ارقام از ابتدای سخت شدن هسته میوه زیتون تا زمان برداشت، از میوه های ارقام مورد بررسی در سه تکرار به تعداد ۲۰ تا ۵۰ میوه و در سه تا هفت نوبت به طور تصادفی نمونه برداری و در آزمایشگاه نسبت به تعیین آلودگی آن ها به لارو، شفیره و دالان تغذیه لارو آفت اقدام شد. مجموعا ۱۵۰-۶۰ میوه از سه تکرار، در آزمایشگاه با استرئومیکروسکوپ بررسی شد. با استفاده از فرمول Sqrt (x + ۰.۵) تبدیل داده انجام گرفت و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی توسط نرم افزار SAS ۹.۰ آنالیز شد. نتایج حاصل نشان داد که از بین چهار رقم توصیه شده برای شهرستان طارم، رقم "Arbequina" از وضعیت مناسبتری برخوردار بود ولی سه رقم دیگر شامل "Konservolia"، "Zard" و "Koroneiki" به ترتیب با میزان متوسط ۶۲/۱۱، ۷۴/۱۳ و ۵۶/۷ درصد آلودگی در سال ۱۳۸۴؛ ۲۳/۳، ۰۱/۱ و ۴۹/۱ درصد آلودگی در سال ۱۳۸۶؛ و ۰۳/۱۰، ۷۵/۳۴ و ۱۰/۱۵ درصد آلودگی در سال ۱۳۸۸ جزو ارقام حساس طبقه بندی شدند. همچنین، ارقام "Lechin de sevilla" و "Manzanilla cacereña" جزو ارقام نسبتا مقاوم بودند.
Keywords:
Authors
محمد ولی تقدسی
Department. of Plant Protection, Zanjan Agricultural and Natural Resources Research Center, Zanjan, Iran.
محمود عظیمی
Department of Seed and Plant Improvement, Agricultural and Natural Resources Research Center, Zanjan, Iran.
علی اکبر کیهانیان
Agricultural Entomology Research Department, Iranian Research Institute of Plant Protection, Tehran, Iran.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :