مداخله به شیوه سوسیودرام: ارزیابی اثربخشی بر اضطراب کودکان دارای اختلال اضطراب اجتماعی
Publish place: Iranian Journal of Psychiatric Nursing، Vol: 10، Issue: 3
Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 283
This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJPN-10-3_008
تاریخ نمایه سازی: 28 دی 1401
Abstract:
مقدمه: این پژوهش با هدف تبیین اثربخشی مداخله سوسیودرام بر کاهش اضطراب کودکان دارای اختلال اضطراب اجتماعی انجام گرفت.
روش کار: روش تحقیق در این پژوهش تکآزمودنی آزمایشی از نوع طرحAB بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان ۶ تا ۷ سال مبتلا به اضطراب اجتماعی بود که در سال ۱۴۰۰ در مراکز روانشناسی شهر تهران حضور داشتند. از بین آنها تعداد ۵ کودک دارای اختلال اضطراب اجتماعی (دو پسر و سه دختر) بر اساس ملاک های ورود و خروج و به شیوه نمونهگیری هدفمند گزینش شدند. مداخله سوسیودرام برای هر کودک در ۱۰ جلسه اجرا گردید. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس اضطراب کودکان اسپنس (۱۹۹۷) و چک لیست رفتار اجتماعی (محقق ساخته) بود. هر یک از شرکتکنندگان به تفکیک قبل از اعمال مداخله ۵-۶ بار مورد آزمون ارزیابی قرار گرفتند (مرحله A) و پس از آن به تفکیک تحت آموزش مداخله سوسیودرام قرار گرفتند (مرحله B). تحلیل دیداری دادهها در دو سطح درون موقعیتی و بین موقعیتی انجام گرفت.
یافته ها: یافتههای پژوهش نشان داد که مداخله سوسیودرام سبب کاهش اضطراب کودکان دارای اختلال اضطراب اجتماعی در مقیاس اضطراب کودکان اسپنس شده؛ و میزان بهبودی کلی در هر یک از تک رفتارهای اضطراب و اجتناب در حل مساله، اضطراب و اجتناب در خودکنترلی، اضطراب و اجتناب در مسئولیتپذیری، اضطراب و اجتناب در برقراری ارتباط، اضطراب و اجتناب در دوستیابی، اضطراب و اجتناب در مشارکت و همکاری و اضطراب و اجتناب در ابراز وجود به ترتیب ۰۱/۶۷، ۳۰/۸۳، ۸۰/۸۲، ۶۵/۸۲، ۳۷/۷۷، ۸۸/۸۶ و ۷۸/۸۲ درصد بود. میزان بهبودی کلی بین پنج آزمودنی نیز ۴۲/۸۲ درصد برآورد شد.
نتیجه گیری: با توجه به یافته های پژوهش میتوان نتیجه گرفت که مداخله سوسیودرام قادر است سبب کاهش اضطراب کودکان دارای اختلال اضطراب اجتماعی شود. بنابراین، نهادهای خانواده و آموزشی، مراکز خدمات روانشناختی و مشاوره میتوانند برای کاهش اضطراب کودکان دارای اختلال اضطراب اجتماعی از مداخله سوسیودرام بهرهمند شوند.
Keywords:
Authors
هدی علی خانی
Department of Psychology, Shiraz Branch, Islamic Azad University, Shiraz, Iran.
سیامک سامانی
Department of Psychology, Shiraz Branch, Islamic Azad University, Shiraz, Iran.
محمدرضا بردیده
Department of Psychology, Shiraz Branch, Islamic Azad University, Shiraz, Iran.
محمد مظفری
Department of Psychology, Shiraz Branch, Islamic Azad University, Shiraz, Iran.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :