تعیین مناسب ترین زمان کنترل کرم سیب، L., ۱۷۵۸ (Lep: Tortricidae) Cydia pomonella برمبنای محاسبه ی مقدار گرمای موثر ساعتی (GDH)
Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 212
This Paper With 17 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ARPP-9-1_002
تاریخ نمایه سازی: 4 بهمن 1401
Abstract:
چکیده کرم سیب،L. Cydia pomonella آفت کلیدی باغات سیب ایران است. به منظور موفقیت در کنترل شیمیایی این آفت و کم کردن دفعات سمپاشی علیه آن، استفاده از روشهای نوین و دقیق پیشآگاهی، از اهمیت زیادی برخوردار است. دقیقترین روش پیشآگاهی برای پیشبینی رخداد مراحل مختلف فنولژیک آفات، استفاده از تعیین مجموع گرمای موثر تامین شده از محیط بر اساس روز- درجه (Degree- Days ) میباشد. در همین راستا، به منظور تهیهی مدل پیشآگاهی کرم سیب برمبنای تعیین مجموع گرمای موثر ساعتی تامین شده از محیط (GDH)، این پژوهش در دو شهرستان کامیاران و سقز انجام شد. تاریخ آغاز ثبت دمای محیط و محاسبهی گرمای موثر، با تعیین زیست پایهی (Biofix) کرم سیب بر اساس شکار تلههای فرمونی مشخص گردید. از این تاریخ تا زمان برداشت سیب، تغییرات دمای محیط به طور ساعتی در باغ ثبت و گرمای موثر تامین شده از محیط بر مبنای شاخصهای دمایی نشو ونمای کرم سیب در هرساعت محاسبه شد. بر اساس نتایج بدست آمده، در هر دو منطقهی مورد بررسی، سه اوج پرواز دیده شد که بیانگر وجود دو نسل کامل و نسل سوم ناقص کرم سیب در مناطق مورد بررسی بود. با توجه به اینکه بهترین زمان انجام کنترل شیمیایی کرم سیب، در هنگام اوج جمعیت لاروهای سن اول و قبل از ورود آنها به داخل میوهها میباشد، نتایج دو سالهی تحقیق در هر دو منطقهی کامیاران و سقز نشان داد که اوج جمعیت لاروهای سن اول نسل اول در ۴۳۰±۶۶۳۴ ساعت-درجه و نسل تابستانه در ۸۴۶ ±۲۳۷۰۰ ساعت-درجه میباشد.
Keywords:
Authors
صلاح الدین کمانگر
مربی پژوهش، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سنندج، ایران.
حسین رنجبر
دانشیار پژوهش، موسسه ی تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :