بررسی اثرات تغییر اقلیم بر وضعیت دما و بارش با استفاده از شبکه عصبی و گزارش ششم IPCC (مطالعه موردی: ایستگاههای الشتر و خرمآباد)
Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 459
This Paper With 25 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWIM-12-4_009
تاریخ نمایه سازی: 8 بهمن 1401
Abstract:
هدف از این پژوهش ارزیابی اثرات تغییر اقلیم بر دما، بارش و خشکسالی های آینده در ایستگاه های الشتر و خرم آباد می باشد، که به این منظور از خروجی مدل گردش عمومی MRI-ESM۲ مطابق جدیدترین گزارش IPCC(گزارش ششم) و سناریوهای انتشار SSP ۱.۲.۶ ، SSP ۲.۴.۵، SSP ۳.۷.۰ و SSP ۵.۸.۵در این مناطق مطالعاتی استفاده شد. با کاربرد مدل درخت تصمیم (M۵ Tree)، غالب ترین متغیرهای پیشبینی کننده مدل MRI-ESM۲ انتخاب شدند. در ادامه متغیرهای پیشبینی کننده به عنوان ورودی در مدل ریزمقیاس نمایی آماری شبکه عصبی مصنوعی پیشرو (FFNN) قرار گرفتند و با الگوریتم بهینه سازی کرم شب تاب (FFA)، فرایند ریزمقیاس نمایی پارامترهای بارش، دمای حداکثر و دمای حداقل برای دوره پایه (۲۰۱۴-۱۹۷۰) با نتایج مطلوب انجام شد. پس از اثبات قابلیت مدل شبکه عصبی، پیشبینی تغییرات متوسط دما و بارش ماهانه در طی دوره های آینده نزدیک (۲۰۶۲-۲۰۲۳) و آینده دور (۲۱۰۰-۲۰۶۳) تحت سناریوهای خط سیرهای مشترک اجتماعی-اقتصادی (SSP) مربوط به مدل جفت شده فاز ششم (CMIP۶) به انجام رسید. به طورکلی، نتایج نشان داد که این متغیرها در هر دو دوره آتی در مقیاس ماهانه دارای نوسان های متعددی خواهند بود، به طوری که در دو ایستگاه الشتر و خرمآباد طی دوره های آینده نزدیک و آینده دور دمای حداکثر و دمای حداقل نسبت به دوره مشاهداتی در تمام سناریوهای SSP روندی افزایشی خواهند داشت و تغییرات دمای حداقل نسبت به دمای حداکثر بیش تر خواهد بود. در آینده نزدیک میانگین بارش سالانه ایستگاه الشتر بین سه دهم تا ۱۶ درصد و ایستگاه خرم آباد بین هفت تا ۱۲ درصد تحت سناریوهای SSP کاهش خواهد داشت. در آینده دور نیز میانگین بارش سالانه ایستگاه الشتر بین ۱۰ تا ۲۰ درصد و ایستگاه خرم آباد بین ۱۲ تا ۲۴ درصد تحت سناریوهای SSP کاهش خواهد داشت.
Authors
معین ایرانشاهی
گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.
بهروز ابراهیمی
شرکت آب منطقه ای استان لرستان، ایران.
حسین یوسفی
گروه مهندسی منابع آب، دانشکده عمران، آب و محیط زیست، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.
علی مریدی
گروه مهندسی منابع آب، دانشکده عمران، آب و محیط زیست، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :