توسعه مدل هیدرولوژیکی روزانه بارش- رواناب برای شبیه سازی آب ورودی به سد بوکان و کمی سازی تاثیرات خشکسالی شدید تاریخی با به کارگیری مدل WEAP و کالیبراسیون چند هدفه

Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 233

This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IWRR-17-3_009

تاریخ نمایه سازی: 29 بهمن 1401

Abstract:

با افزایش خشکسالی ها و افزایش مصرف آب در بخش کشاورزی، دریاچه ارومیه با بحران کم آبی روبرو شده است. هدف این تحقیق، توسعه یک مدل هیدرولوژیکی به منظور شبیه سازی روزانه رواناب ورودی به سد بوکان است تا از آن برای شبیه سازی مولفه های بیلان آب در زیرحوضه ‎های بالادست این سد با نگرشی نوین نسبت به تحقیقات مشابه استفاده شود. با استفاده از روش رطوبت خاک، یک مخزن برای شبیه سازی روزانه ذخیره برف و مخزن دیگر برای شبیه سازی روزانه رطوبت منطقه ریشه درنظر گرفته می شود. به منظور تخمین مقدار بهینه پارامترهای کالیبراسیون، از کالیبراسیون دو هدفه MOPSO۱ برای بیشینه سازی دقت شبیه ­سازی دبی و لگاریتم دبی مشاهداتی استفاده شده است. نتایج نشان داد بین به حداکثر رساندن دو تابع هدف موازنه۲ کمی وجود دارد، درواقع هیچ خطای بزرگی در مدل وجود ندارد که مانع از بهبود هم زمان هر دو تابع هدف شود. نتایج کالیبراسیون نشان می ­دهد که مقدار میانگین معیار نش- ساتکلیف۳ زیرحوضه های بالادست سد بوکان برای شبیه سازی دبی و لگاریتم دبی مشاهداتی به ترتیب برابر ۰/۴۳ و ۰/۶۳ و این مقادیر برای مرحله واسنجی به ترتیب برابر ۰/۵۴ و ۰/۵۷ بدست آمد. مدل سازی بیلان آب حاکی از آن است که بارش و رواناب ورودی به سد در دوره خشکسالی شدید به ترتیب ۳۲ و ۴۰ درصد و رطوبت خاک و ذخیره برف در منطقه به ترتیب ۱۵۸ و ۳۲ درصد نسبت به دوره بلندمدت کاهش یافته اند. مدل توسعه یافته می تواند به منظور پیش بینی اثرات تغییر اقلیم بر رواناب ورودی به سد و برنامه ریزی برای تخصیص بهینه منابع آب سد بوکان مورد استفاده قرار گیرد.

Keywords:

حوضه آبریز دریاچه ارومیه , سد بوکان , بهینه سازی چند هدفه , روش رطوبت خاک

Authors

امیررضا میدانی

دانشجوی کارشناسی ارشد محیطزیست، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی شریف.

امیرحسین دهقانی پور

پژوهشگر مدیریت منابع آب، دانشکده مهندسی عمران و علوم زمین، دانشگاه صنعتی دلفت هلند.

مسعود تجریشی

استاد گروه آب و محیطزیست، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی شریف.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :