اولویت بندی سناریوها در مدل مکان یابی مناطق مستعد تغذیه مصنوعی آبخوان جهت پخش سیلاب، مبتنی بر فرآیند تحلیل شبکه ای ANP (مطالعه موردی: آبخوان دشت خوی)

Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 127

This Paper With 17 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IWRR-14-4_012

تاریخ نمایه سازی: 29 بهمن 1401

Abstract:

با بهره گیری از روش تحلیل شبکه ای (ANP)، مدل تصمیم ساز جهت تسهیل اولویت بندی سناریوهای تغذیه مصنوعی-پخش سیلاب، تهیه گردید و به عنوان مطالعه موردی، نتایج مدل در دشت خوی (دارای محدودیت برداشت منابع آب زیرزمینی)، بررسی شدند. تعداد شش سناریو در مرحله اول تحقیق براساس ۱۶ معیار فنی و روی هم گذاری لایه های GIS پیشنهاد گردیدند. در مرحله دوم، افزون بر معیارهای فوق، کلیه پارامترهای موثر در چهار خوشه فنی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی طبقه بندی شدند و پس از تعیین ارتباطات موجود در شبکه تصمیم سازی مطابق با روش دیمتل، از نرم افزار SuperDecisions، استفاده شد. براساس نتایج رتبه بندی ANP، سناریوی شماره سه واقع در شمال غربی منطقه مورد مطالعه با وزن نرمال ۰.۱۷۵ به عنوان برترین سناریو معرفی شد. این سناریو در مرحله اول تحقیق نیز که اولویت بندی در آن براساس روش AHP صورت گرفته بود، در رتبه اول قرار می گیرد ولی اولویت سایر سناریوها در دو روش باهم متفاوت است. تاثیرگذاری عوامل اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی و همچنین محدودیت ارتباطات داخلی در مدل AHP، عامل اصلی تفاوت در نتایج بوده است. تحلیل شبکه ای بدلیل در نظر گرفتن عواملی غیر از مسائل فنی، نسبت به روش AHP قابلیت بیشتری داشته و می توان مسایل پیچیده همچون گزینش مناطق مستعد را با استفاده از آن با دقت بالایی تحلیل نمود.

Keywords:

Authors

مهدی شفیعی

دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی عمران - مهندسی و مدیریت منابع آب، گروه مهندسی عمران، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران.

مهدی قنبرزاده لک

استادیار گروه عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :