ارزیابی پتانسیل تولید علوفه در نظام های کشت مخلوط سورگوم (.Sorghum bicolor L) و شبدر قرمز (.Trifolium pratense L) تحت تنش خشکی
Publish place: Environmental Stresses in Crop Sciences، Vol: 16، Issue: 1
Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 189
This Paper With 17 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ESCS-16-1_016
تاریخ نمایه سازی: 29 فروردین 1402
Abstract:
به منظور بررسی تاثیر کشت مخلوط جایگزینی و افزایشی سورگوم با شبدر قرمز در سطوح مختلف آبیاری بر پتانسیل تولید علوفه، آزمایشی به صورت کرت های خردشده طی سال های زراعی ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ در مزرعه پژوهشی اداره منابع طبیعی دماوند اجرا شد. رژیم های مختلف آبیاری در سه سطح شامل آبیاری بر اساس ۱۰۰، ۷۵ و ۵۰ درصد ظرفیت زراعی (آبیاری کامل، تنش خشکی متوسط و تنش خشکی شدید) بهعنوان عامل اصلی و الگوهای مختلف کشت مخلوط در هشت سطح (شامل: ۷۵% سورگوم +۲۵% شبدر، ۵۰% سورگوم +۵۰% شبدر و ۲۵% سورگوم +۷۵% شبدر به عنوان نظام های کشت مخلوط جایگزینی؛ ۱۰۰% سورگوم +۵۰% شبدر، ۵۰% سورگوم +۱۰۰% شبدر و ۱۰۰% سورگوم +۱۰۰% شبدر به عنوان نظام های کشت مخلوط افزایشی و کشت خالص سورگوم و شبدر قرمز به عنوان شاهد) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تاثیر سال، رژیم آبیاری و کشت مخلوط و اثر متقابل رژیم آبیاری و کشت مخلوط بر عملکرد علوفه تر و خشک شبدر، سورگوم و عملکرد کل معنی دار بود. بیشترین عملکرد علوفه تر و خشک (به ترتیب ۶۵.۱۶۹ و ۱۴.۰۵۹ تن در هکتار) در کشت مخلوط افزایشی ۱۰۰% سورگوم +۱۰۰% شبدر تحت رژیم آبیاری کامل حاصل شد، درحالی که حداقل عملکرد علوفه تر و خشک (به ترتیب ۴.۱۹۱ و ۰.۹۲۰ تن در هکتار) در کشت خالص شبدر تحت تنش خشکی شدید ثبت شد. تحت تنش خشکی متوسط و شدید، حداکثر عملکرد علوفه تر و خشک، در کشت خالص سورگوم و پس از آن در کشت مخلوط افزایشی ۱۰۰% سورگوم+۱۰۰% شبدر حاصل شد. بیشترین نسبت برابری زمین برای تولید علوفه تر و خشک (به ترتیب ۱.۷۱۹ و ۱.۷۲۳) نیز در تیمار کشت مخلوط ۱۰۰% سورگوم+۱۰۰% شبدر و آبیاری کامل حاصل شد. بر اساس نتایج این مطالعه، کشت مخلوط افزایشی ۱۰۰% سورگوم +۱۰۰% شبدر به عنوان تیمار برتر در تمام رژیم های آبیاری و کشت خالص سورگوم فقط در رژیمهای تنش خشکی متوسط و شدید قابل توصیه می باشند.
Keywords:
Authors
ساناز پورعلی
دانشجوی دکتری تخصصی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
فیاض آقایاری
استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
محمدرضا اردکانی
استاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
فرزاد پاک نژاد
استاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
فرید گل زردی
استادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :