ارزیابی توان اکولوژیک کشاورزی شهرستان استهبان
Publish place: Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research، Vol: 50، Issue: 2
Publish Year: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 162
This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJAEDR-50-2_003
تاریخ نمایه سازی: 31 اردیبهشت 1402
Abstract:
ساماندهی کاربری اراضی بر اساس توان اکولوژیکی آن، نقش بسزایی در مدیریت محیط و جلوگیری از تخریب محیط زیست در راستای توسعه پایدار دارد. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر مشخص کردن توان اکولوژیک کشاورزی و انتخاب مناسبترین مکانها برای اختصاص به این کاربری در شهرستان استهبان، واقع در استان فارس میباشد. برای سنجش دقیق توان اکولوژیک ناحیه مورد بررسی از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شد. در این تحقیق فرآیند تصمیمگیری چند معیاره با بهرهگیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی نقشی بسیار کاربردی دارد. با توجه به اینکه بخشی از شهرستان استهبان دارای مناطق حفاظت شده است و از آنجایی که در این مناطق امکان کشاورزی وجود ندارد، تحلیلها و محاسبات پژوهش حاضر بدون در نظرگیری مساحت قسمت یاد شده انجام گرفته است. نتایج نشان داد ۷۷ درصد از مساحت اراضی شهرستان استهبان از نظر مکانگزینی کاربریها، در وضعیت ایدهآل قرار دارد و تنها ۲۳ درصد باقیمانده از آن، تطبیق بین کاربری اراضی و توان اکولوژیکی این شهرستان را رعایت نکرده است. بر طبق نقشه توان اکولوژیک محدوده مورد مطالعه، نزدیک به ۱۹ درصد اراضی شهرستان در طیف مناسب و بسیار مناسب از لحاظ کشاورزی هستند. همچنین، نتایج نشان داد قریب به ۳۰۸ کیلومتر مربع از کاربری کشاورزی شهرستان استهبان با توان اکولوژیک آن مغایر است؛ اما این مقدار بسیار کمتر از ۵۰ درصد میباشد و مساحت غالب شهرستان، دارای شرایط مساعدی از لحاظ محیط زیستی است. در مجموع با سیاستگذاری و توقف توسعه افقی شهر در اراضی کشاورزی پیرامون، توسعه میزان کشت و کاربری کشاورزی در جهت جنوب شرقی شهرستان، ایجاد صنایع تبدیلی وابسته به محصولات کشاورزی، ایجاد کارخانجات فرآوردههای انجیری مانند مرباسازی، ایجاد تشکلهای تولیدی انجیرکاران و حمایت و تقویت تشکلهای موجود، برگزاری برنامههای آموزشی برای کشاورزان در زمینه مدیریت و ذخیره آب و جلوگیری از مهاجرتهای بیرویه روستاییان به نواحی حاشیهای شهرها، میتوان به بهبود کشاورزی در مکانهای دارای توان کمک کرد و از تخریب بیشتر این قبیل اراضی جلوگیری شود.
Keywords:
Ecological capacity evaluation , Analytic hierarchy process (AHP) , Estahban county , Agriculture , Geographic Information System (GIS)
Authors
سروش خلیلی
Master&#۰۳۹;s Degree Student of Geography and Urban Planning, Earth Sciences Faculty, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran
حمید سلطانی نژاد
Master&#۰۳۹;s Degree Student of Geography and Urban Planning, Earth Sciences Faculty, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran
جمیله توکلی نیا
Associate Professor of Geography and Urban Planning, Earth Sciences Faculty, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :