سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

بررسی رابطه ی خشکسالی هیدرولوژیکی در واکنش به خشکسالی هواشناسی و اثرات مخزن (مطالعه موردی: حوضه آبریز زاینده رود)

Publish Year: 1398
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 334

This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

JR_IJSWR-50-9_018

Index date: 23 May 2023

بررسی رابطه ی خشکسالی هیدرولوژیکی در واکنش به خشکسالی هواشناسی و اثرات مخزن (مطالعه موردی: حوضه آبریز زاینده رود) abstract

با توجه به وقوع خشکسالی هیدرولوژیکی بعد از خشکسالی هواشناسی، تعیین رابطه زمانی بین این دو خشکسالی امری ضروری است. در این مطالعه، حوضه­ی آبریز زاینده­رود در قسمت مرکزی ایران به­عنوان منطقه مطالعاتی انتخاب گردید. ایستگاه­های منتخب در این حوضه با توجه به موقعیت و روند داده های بارش آنها، ایستگاه دامنه فریدن، ایستگاه قلعه شاهرخ (بالادست سد) و ایستگاه پل زمان­خان (پایین دست سد) در نظر گرفته شده است. در ابتدا بر اساس داده­های ماهانه­ی بارش و جریان طی سال­های ۱۳۶۰ تا ۱۳۸۹، سری­های شاخص بارش استاندارد (SPI) و شاخص جریان استاندارد (SSI) (به ترتیب نشان­دهنده خشکسالی هواشناسی و خشکسالی هیدرولوژیکی)، هر یک با دوره زمانی ۳ ماهه محاسبه شدند. سپس با استفاده از تئوری ران ویژگی­های خشکسالی هواشناسی و هیدرولوژیکی، از جمله مدت زمان و مقدار خشکسالی شناسایی گردید. در ادامه با استفاده از نرم­افزار R و برنامه­نویسی در آن، بهترین مدل برای بررسی رابطه بین خشکسالی هواشناسی و هیدرولوژیکی مورد پردازش قرار گرفت. با توجه به تعداد نمونه­ها، مدل اعتبارسنجی هم شد. رابطه­ای که خشکسالی هیدرولوژیکی به خشکسالی هواشناسی واکنش نشان می­دهد با استفاده از یک مدل تابع غیرخطی در ایستگاه قلعه شاهرخ و ایستگاه پل زمان­خان که به ترتیب شرایط بدون مخزن و شرایط تحت تاثیر مخزن را نشان می­دهد، ایجاد می­گردد. نتایج نشان داد که یک رابطه غیر­خطی بین خشکسالی هیدرولوژیکی و خشکسالی هواشناسی وجود دارد و آستانه­ای که در آن خشکسالی هیدرولوژیکی شروع به واکنش به خشکسالی هواشناسی می کند با توجه به مدل تابع غیر­خطی بدست می­آید. مدل تابع نمایی با داشتن شاخص­های اعتبارسنجی مناسب و همچنین ضریب  بالا در هر دو ایستگاه، به­عنوان بهترین مدل انتخاب شد. مدت و مقدار خشکسالی هیدرولوژیکی در ایستگاه قلعه شاهرخ به­ترتیب برابر ۷/۱ و ۹/۱ است و همچنین مدت و مقدار این خشکسالی در ایستگاه پل زمان­خان (تحت تاثیر مخزن سد) برابر ۵۵/۰ و ۴۵/۱ است. در اصل زمان وقوع خشکسالی هیدرولوژیکی در پایین دست سریع­تر اتفاق خواهد افتاد. این مطالب نشان داد که فعالیت­های عملیاتی مخزن سد زاینده­رود به­طور قابل توجهی مدت و مقدار خشکسالی هیدرولوژیکی را نسبت به شرایط بدون مخزن، کاهش می­دهد.

بررسی رابطه ی خشکسالی هیدرولوژیکی در واکنش به خشکسالی هواشناسی و اثرات مخزن (مطالعه موردی: حوضه آبریز زاینده رود) Keywords:

خشکسالی هیدرولوژیکی و هواشناسی , مخزن , اعلام زودهنگام , آستانه های شاخص خشکسالی

بررسی رابطه ی خشکسالی هیدرولوژیکی در واکنش به خشکسالی هواشناسی و اثرات مخزن (مطالعه موردی: حوضه آبریز زاینده رود) authors

زهرا ساعدی

دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی-گروه مهندسی آب - دانشکده کشاورزی- دانشگاه اراک- ارارک- ایران

مه نوش مقدسی

استادیار، مهندسی آب - دانشکده کشاورزی- دانشگاه اراک- اراک- ایران

شهلا پایمزد

استادیار- مهندسی آب- دانشکده کشاورری- دانشگاه اراک- اراک- ایران

امیرحسین فراهانی

استادیار- گروه علوم دامی - دانشکده کشاورزی- دانشگاه اراک- اراک- ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
Alavi Nia, H., Sadatinejad, j. and Abdullah, Kh. (۲۰۱۱). Provide ...
Kooshki, R., Rahimi, M., Amiri, M. and Dasturani, J. (۲۰۱۶). ...
McKee, T. B., Doesken, N. J. and Kleist, J. (۱۹۹۳). ...
Nash, J. E. and Sutcliffe, J. V. (۱۹۷۰). River flow ...
Shao,Y. N., Bao, Y. D., He, Y., (۲۰۱۱). Visible/near-infrared spectra ...
Van Loon, A. and Laaha, G. (۲۰۱۶). Hydrological drought severity ...
Wu, J., Chen, X., Gao, L., Yao, H., Chen, Y. ...
Wu, J., Chen, X., Yao, H., Gao, L., Chen, Y. ...
Yevjevich, V. (۱۹۶۷). An objective approach to definitions and investigations ...
Zhu, Y., Wang, W., Singh, V. and Liu, Y. (۲۰۱۶). ...
نمایش کامل مراجع