بررسی و تحلیل مضامین و نقوش سنگ قبور صندوقی موزه آستان قدس رضوی
Publish place: jelve-y-honar، Vol: 15، Issue: 1
Publish Year: 1402
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 160
این Paper فقط به صورت چکیده توسط دبیرخانه ارسال شده است و فایل کامل قابل دریافت نیست. برای یافتن Papers دارای فایل کامل، از بخش [جستجوی مقالات فارسی] اقدام فرمایید.
نسخه کامل این Paper ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_JJHJOR-15-1_004
Index date: 27 May 2023
بررسی و تحلیل مضامین و نقوش سنگ قبور صندوقی موزه آستان قدس رضوی abstract
مرگ ضرورتی حیاتی و پدیدهای انکارناپذیر است و سنگمزار شاخصهای در این جریان میباشد. پیشینه استفاده از سنگ مزار در ایران به بعد از اسلام میرسد. سنگمزارات مانند دیگر آثار دوره اسلامی به تدریج دارای تزییناتی شدند که شاخصههای زیادی اعم از معرفی متوفی تا دوره و نشانههای تاریخی را نمایان میکنند. استفاده از سنگ مزار صندوقی بر روی مزار متوفی، تاریخ دقیق و مشخصی ندارد. اما، اولین نشانههای آن را میتوان در دوره تیموری مشاهده کرد. در این پژوهش، هفت نمونه از سنگ مزارهای صندوقی محفوظ در موزه آستان قدس رضوی مورد مطالعه قرار گرفته است. دو مورد از آنها به تازگی در حفاریهای حرم مطهر رضوی یافت شده اند و در این پژوهش، برای اولین بار معرفی میشوند. هدف از این پژوهش مطالعه ساختار، کتیبهها و نقوش سنگ قبرها میباشد. پرسش پژوهش این است که: مضمون کتیبهها و نقوش تزیینی سنگ قبور صندوقی موزه آستان قدس رضوی به چه موضوعاتی اشاره دارند؟ روش پژوهش، توصیفی-تحلیلی است و گردآوری دادهها بر مبنای اطلاعات کتابخانهای، اسنادی و میدانی میباشد. نتایج پژوهش نشان میدهد که، تزیینات سنگ مزارهای صندوقی مورد مطالعه با نقش مایههایی کتیبهای، هندسی، محرابی و مقرنسی با کندهکاریهایی از شاخ و برگ گیاهانی مانند گل لوتوس و طرحهای اسلیمی بوده است. این نقوش در دوران صفویه، بازتاب فضای شیعی آن دوران بالاخص، در استفاده از نام حضرت علی (ع) بوده است. در نوشتن کتیبههای این سنگ مزارها از خطوط کوفی بنایی، ثلث و نسخ استفاده شده است.
بررسی و تحلیل مضامین و نقوش سنگ قبور صندوقی موزه آستان قدس رضوی Keywords:
بررسی و تحلیل مضامین و نقوش سنگ قبور صندوقی موزه آستان قدس رضوی authors
لیلا غنی زاده
مدرس گروه نقاشی، موسسه آموزش عالی فردوس، مشهد، ایران.
افسانه براتی فر
کارشناسی ارشد نقاشی، دانشکده هنر، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران، نویسنده مسئول.
میثم جلالی
پژوهشگر بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، مشهد، ایران.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :