تاثیر هنردرمانی بر خستگی کودکان سرطانی تحت شیمی درمانی: روش نقاشی

Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 137

This Paper With 7 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_PAHM-22-2_008

تاریخ نمایه سازی: 6 خرداد 1402

Abstract:

مقدمه: خستگی شایع­ ترین و آزار دهنده­ ترین شکایت در بیماران تحت شیمی درمانی است، بطوریکه این حالت با خواب و استراحت کافی نیز بهبود نمی­ یابد. لذا، بررسی روش­ های کم خطر و کم هزینه ­ای نظیر هنردرمانی برای کنترل خستگی کودکان مبتلا به سرطان ضروری به نظر می­ رسد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر روش هنردرمانی نقاشی بر خستگی کودکان مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی انجام شد. مواد و روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی ۶۵ کودک مبتلا به سرطان که در بیمارستان سیدالشهداء اصفهان برای شیمی درمانی بستری بودند، اجرا شد. نمونه ها با روش در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمون (۳۲ نفر) و کنترل (۳۳ نفر) اختصاص یافتند. کودکان در گروه آزمون به مدت ۶ جلسه به نقاشی آزاد پرداختند. داده ها قبل و بعد از مداخله با استفاده از مقیاس چند بعدی خستگی کودکان جمع آوری و توسط نرم افزارSPSS نسخه ۱۶ و آزمون­های آماری توصیفی (میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد فراوانی) و استنباطی (t مستقل، t زوجی، کای اسکوئر) تجزیه و تحلیل شدند. یافته ­ها: آزمون تی مستقل نشان داد که میانگین خستگی در کودکان بعد از مداخله بین گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی ­داری داشت. میانگین خستگی در کودکان قبل از مداخله بین گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی­ داری نداشت. آزمون تی زوجی نیز نشان داد که میانگین خستگی در کودکان در گروه مداخله بعد از مداخله نسبت به قبل آن کاهش معنی ­داری داشت. نتیجه­ گیری: یافته های حاصل از مطالعه نشان داد، نقاشی می­تواند تاثیر معنی­ داری در کاهش میزان خستگی کودکان مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی داشته باشد. لذا بایستی به مدیران و پرستاران پیشنهاد کرد تا از روش­ های هنردرمانی، از جمله نقاشی برای کاهش خستگی این کودکان بهره بگیرند و امکانات و تجهیزات مورد نیاز آن در بخش­ های شیمی درمانی فراهم کنند.

Authors

زهرا طهماسبی

Nursing Department, Shahrekord University of Medical Sciences, Shahrekord, Iran

مصطفی روشن زاده

Nursing Department, Shahrekord University of Medical Sciences, Shahrekord, Iran

علی تاج آبادی

Department of Medical Emergencies, Non-Communicable Diseases Research Center, Sabzevar University of Medical Sciences, Sabzevar, Iran

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :