ابوعبدالله طبری ناتلی؛ حکیم و طبیبی از سرزمین طبرستان

Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 518

This Paper With 8 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_AIJRH-1-1_007

تاریخ نمایه سازی: 6 خرداد 1402

Abstract:

اهداف: سرزمین طبرستان (مازندران فعلی) در شمال ایران یکی از مناطق علم خیز و دانش پرور جهان علم است. ابوعبدالله طبری ناتلی یکی از ریاضیدانان و منطق دانان، حکیم و گیاه شناسان ایرانی حدود سده چهارم هجری که از استادان ابن سینا (۳۷۰-۴۲۸ ق) در بخارا بوده است. هدف نگارندگان این مقاله بازبینی اساسی زندگی و بیوگرافی ابوعبدالله ناتلی است، با وجودی که متاسفانه از سال تولد و زمان و مکان درگذشتش در منابع تاریخی هیچ اطلاعی نداریم. مواد و روش ها: روش به کارگرفته شده در این پژوهش تاریخی (Historical Research) که با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی تدوین شده است، نگاهی تاریخ نگارانه و شیوه ای است که در علوم انسانی مرسوم است، به نقد و بررسی زندگانی و آثار حکیم ابوعبدالله طبری ناتلی می پردازیم. یافته ها: در این پژوهش با بررسی جغرافیای ناتل در مازندران، آثار و تالیفات و افکار و اندیشه های ابوعبدالله ناتلی تا اندازه ای در روشن کردن زندگی علمی این حکیم گرانمایه و استاد فرزانه ابن سینا تلاش نمودیم. نتیجه گیری: در این پژوهش از این دانشمند گمنام با وجود تالیفات متعدد کمتر مورد توجه مورخان تاریخ علم قرار گرفته است که در این پژوهش علاوه بر شرح زندگانی و اعتقادات مذهبی و معرفی آثار و تالیفاتش نیز تا اندازه ای پرداختیم و به علت آشنایی حکیم با مباحث داروشناسی، گیاه شناسی، فلسفه، منطق و ریاضیات می توان نتیجه گرفت که وی در زمینه کلیه علوم و دانش های دوران خویش دارای تبحر بوده که این مهارت و نوآوری هایش در بسیاری از آثار طبی، داروشناسی و فلسفی علماء، دانشمندان و پزشکان همعصر خویش و حتی بعد از خود انعکاس یافته است.

Authors

سید علیرضا گلشنی

Department of Persian Medicine, School of Persian Medicine, Yazd Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Ardakan, Iran

حمیدرضا اسماعیلی

Army Public Health of the Islamic Republic of Iran, Gorgan, Iran

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Tabari Natili AA. Manuscript of the book Al-Hashash. Leiden Library: ...
  • Al-Biruni. Kitāb al-āthār al-bāqiyah `an al-qurūn al-khāliyah. Translated by Danaseresht ...
  • Isa Beck A. Mojam al-Atebba (Dictionary of Physicians). Tehran: Iran ...
  • نمایش کامل مراجع