مقاله علمی – پژوهشی: همبستگی بین فراوانی جوامع ماکروبنتوزی با عامل های زمانی و مکانی (مطالعه موردی: رودخانه قره سو، اردبیل)

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 87

This Paper With 18 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ISFJ-31-6_005

تاریخ نمایه سازی: 12 تیر 1402

Abstract:

آلودگی آب یک مشکل بزرگ جهانی است که بر گیاهان و موجودات زنده اثر می گذارند. عوامل تاثیرگذار بر آلودگی آب شامل آلایندهای صنعتی، کشاورزی و انسانی است. رودخانه قره سو از لحاظ آلودگی به دلیل مصارف آب رودخانه در بخش کشاورزی و آبزی پروری از اهمیت زیادی برخوردار است. در تحقیق حاضر، تاثیر مزارع پرروش ماهی و نوع بستر رودخانه بر فراوانی جوامع ماکروبنتوزی مورد بررسی قرار گرفت. به همین منظور چهار ایستگاه: ۱) ایستگاه بالادست و قبل از مزارع پرورش ماهی (به عنوان ایستگاه شاهد)، ۲) ایستگاه بین مزارع پرورش ماهی، ۳) ایستگاه آخر مزارع و ۴) ایستگاه پایین دست به فاصله ۴ کیلومتری از آخرین مزرعه پرورش ماهی تعیین گردید. نمونه برداری از ماکروبنتوزها و بستر رودخانه در دو فصل زمستان و بهار انجام شده و فراوانی آنها در ایستگاه ها و ماه های نمونه برداری محاسبه شد. بیشترین فراوانی مربوط به خانواده های شیرونومیده (۱۴۵۶ تعداد در متر مربع) و سیمولیده (۲۷۳۷ تعداد در متر مربع) از راسته دوبالان[۱] بود که به ترتیب در ایستگاه های پساب ۲ و ایستگاه پایین دست در فصل زمستان مشاهده شدند. همچنین جنس بستر رودخانه برای تعیین همبستگی با گونه ماکروبنتوز مشخص گردید. ماکروبنتوزهای شناسایی شده در گروه های تغذیه ای طبقه بندی شدند و ارتباط بین آنها با جنس بستر با استفاده از همبستگی پیرسون مشخص گردید. میزان ارتباط گونه های مختلف ماکربنتوز با ایستگاه ها و ماه های نمونه برداری با استفاده از نرم افزار Canoco و آنالیز آماری CCA یافت شد. مطالعه حاضر نشان داد که پساب مزارع پرروش ماهی بر فراوانی ماکروبنتوزهای رودخانه قره سو تاثیرگذار بوده است که علت آن می تواند به دلیل افزایش مواد مغذی آب رودخانه در اثر رهاسازی پساب و نیز کاهش دما و کاهش تجزیه مواد مغذی در فصل زمستان باشد. بنابراین، براساس یافته ها حضور گروه های تغذیه ای مختلف ماکروبنتوز متاثر از نوع بستر رودخانه و فصول مختلف سال است.   [۱] Diptera

Authors

مریم دلشاد

Urmia University

بهروز آتشبار

Urmia University

مرتضی کمالی

Tarbiat modares University

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • احمدی،م.ر.، نفیسی،م.،۱۳۸۰. شناسایی موجودات شاخص بی مهره آبهای جاری. انتشارات ...
  • جوان، ک.، طاهری شهر آئینی، ح.، نصیری صالح، ن. و ...
  • Entrekin, S., Golladay, S.W., Ruhlman, M.B., Hedman, C. ۱۹۹۹. Unique ...
  • Galib, S.M., Mohsin, A.B.M., Parvez, M.T., Lucas, M.C., Chaki, N., ...
  • Guilpart, A., Roussel, J.M., Aubin, J., Caquet, T., Marle, M., ...
  • Rezaei moghadam, M.H., Nikjoo, M.R., Yasi, M., Rahimi, M., ۲۰۱۸. ...
  • Sabater S., Barceló D., De Castro-Català N., Ginebreda A., Kuzmanovic ...
  • Ter Braak, C.J., and Verdonschot, P.F., ۱۹۹۵. Canonical correspondence analysis ...
  • Voelker, D.C., Renn, D.E., ۲۰۰۰. Benthic invertebrates and quality of ...
  • نمایش کامل مراجع