نقش و عملکرد فن های کندانسور سیستم سرمایشی در صنعت مترو

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 67

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

MECCONF06_092

تاریخ نمایه سازی: 15 تیر 1402

Abstract:

مقاله حاضر به منظور بررسی نقش و عملکرد فن های کندانسور سیستم سرمایشی در صنعت مترو انجام پذیرفته است، به همین منظور پژوهش حاضر از روش توصیفی– تحلیلی بهره گرفته شده است؛ بنابراین پژوهش به دنبال پاسخی برای این پرسش می باشد، نقش و عملکرد فن های کندانسور سیستم سرمایشی در صنعت مترو چیست؟ تهویه مطبوع یا سرمایش بسیار پیچیده تر از گرمایش است، چرا که بجای صرف انرژی برای تولید حرارت و گرما در ساختمان باید انرژی صرف کند تا گرمای تولید شده در محیط داخلی را به خارج از ساختمان هدایت کند. سیستم تبرید تراکمی، پرکاربردترین سیستم برودتی می باشد. در این سیستم از چهار دستگاه اصلی برای سرمایش یا به عبارت دیگر دفع گرما استفاده می شود. این چهار جزء عبارتند از اواپراتور، کمپرسور، شیر انبساط و کندانسور. کندانسور نوعی مبدل حرارتی است که گرمای جذب شده توسط اواپراتور را به محیط بیرون دفع می کند. کندانسور یک مبدل حرارتی است که در سیستم های تبرید مورد استفاده قرار می گیرد. در سیستم های تبرید یک فرایند به جهت تبدیل گاز به مایع وجود دارد. فن کندانسور یا فن معکوس یک عضو ضروری در این سیستم است که هوا را در سراسر کویل به گردش در می آورد تا انتقال هوا به آسانی صورت بگیرد. هنگام اجرای عملکرد سیستم کندانسور، گرمای محیط توسط سیال موجود در آن گرفته می شود. سپس فن کندانسور دمای ایجاد شده را حذف کرده و باعث خنک شدن مبرد می شود. نتایج به صورت تغییرات دما در محدوده فن، سرعت جریان فن و طول موثر که به عنوان معیاری برای میزان هدایت جریان خروجی از فن در خلاف جهت حرکت قطار می باشد در سرعت های مختلف قطار شهری گزارش شده اند. در سرعت های بالای قطار، سرعت منفی در فن و افزایش طول موثر مشاهده شده اند.

Authors

مجید اکبرزاده

کارشناسی طراحی و نقشه کشی صنعتی(مکانیک)، کارشناس ناظر تاسیسات (پله برقی و آسانسور) سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری شیراز- قطارشهری (مترو).

مجید رحمانی

کارشناسی تاسیسات حرارتی و برودتی(مکانیک)، کارشناس مهندسی تاسیسات (تهویه) سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری شیراز- قطارشهری (مترو).

حمید رضا ابراهیمی

کارشناسی تعمیر و نگهداری هواپیما (مکانیک(،کارشناس ناظر تاسیسات (تهویه) سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری شیراز- قطارشهری (مترو).

احمد رضا ابراهیمی

کارشناسی مهندسی تکنولوژی ارتباطات، کارشناسی فناوری اطلاعات(IT) سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری شیراز- قطارشهری (مترو).

محمد ابراهیم نیکونژاد

کارشناسی ساخت و تولید (مکانیک)، مسئول امور نت تاسیسات سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری شیراز- قطارشهری (مترو).