عوامل موثر بر پاسخ دهی به واکسن هپاتی گواتر هیپراندمیک در راویز رفسنجان، احتمال وجود گواتروژن های ناشناخته
Publish Year: 1381
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 190
This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RUMS-1-2_001
تاریخ نمایه سازی: 11 مرداد 1402
Abstract:
سابقه و هدف: گواتر آندمیک ناشی از کمبود ید، یکی از مشکلات بهداشتی کشورهای در حال توسعه از جمله ایران می باشد. به همین دلیل کمیته کشوری مبارزه با اختلالات ناشی از کمبود ید، اضافه نمودن ید به نمک مصرفی را پیشنهاد و از سال ۱۳۶۸ به طور فراگیری در سراسر کشور آن را به اجرا در آورد. مطالعه حاضر به بررسی گواتر آندمیک و ارتباط آن باید ادراری در کودکان منطقه کوهستانی راویز رفسنجان اختصاص دارد.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی ۳۲۰ نفر دانش آموز دختر و پسر دوره ابتدایی ۶ تا ۱۲ ساله که کل جمعیت دانش آموزی دوره ابتدایی در سال ۱۳۷۴ در شش روستای دهستان راویز رفسنجان را شامل می شدند مورد بررسی قرار گرفتند. اندازه تیروئید کلیه دانش آموزان بر اساس تقسیم بندی WHO تعیین شد و نمونه ادرار صبحگاهی آنها جهت اندازه گیری ید جمع آوری گردید. هم چنین قد و وزن دانش آموزان مورد مطالعه تعیین شد. به علاوه میزان ید موجود در آب آشامیدنی روستاهای مذکور نیز اندازه گیری شد.
یافته ها: در ۳۴/۸۷% دانش آموزان دختر و۴۷/۸۱% در دانش آموزان پسر مورد مطالعه درجات مختلف گواتر مشاهده شد. بیشترین شیوع درجه گواتر به ترتیب I و II بود. ۲۵% دانش آموزان کمبود شدید ید ادراری (کمتر از mg/dl۲) ۴/۴% کمبود متوسط (mg/dl۹/۴-۱/۲) و ۳/۱۰% کمبود خفیف (mg/dl۹/۹-۵) داشتند و ۳/۶۰% دارای میزان ید طبیعی (بیشتر از (mg/dl۱۰) در ادرار بودند. از شش روستای دهستان راویز که مطالعه در آنجا انجام شد، تنها در یک روستا میزان ید آب mg/dl۲/۱۵ بود ولی در ۵ روستای دیگر کمتر از mg/dl۲ بود.
نتیجه گیری: اگرچه میزان ید آب مصرفی در پنج روستا از شش روستای مورد مطالعه پائین بود، اما با توجه به اینکه در ۳/۶۰% دانش آموزان میزان ید ادراری که مشخص کننده ید مصرفی می باشد طبیعی بود به نظر می رسد اولا جایگزینی ید از طریق مصرف نمک یددار موثر بوده است. ثانیا شاید شیوع بالای گواتر در منطقه ارتباطی با کمبود ید نداشته باشد
واژه های کلیدی: گواتر، اختلالات ناشی از کمبود ید، گواتروژن، راویز رفسنجان
Keywords:
Goiter , disturbance due to lodine dificiency , goitrogen. , گواتر , اختلالات ناشی از کمبود ید , گواتروژن , راویز رفسنجان