خاستگاه اسکاپولیت در توده نفوذی پنج کوه (جنوب شرق دامغان)
Publish Year: 1383
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 70
متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJCM-12-2_005
تاریخ نمایه سازی: 20 مرداد 1402
Abstract:
مقاله حاضر به بررسی ترکیب کانیشناسی و نحوه تشکیل بلورهای اسکاپولیت در ناحیه پنج کوه دامغان می پردازد. بر مبنای شواهد صحرایی و بافتی، دو نوع اسکاپولیت قابل تشخیصاند: نوع اول شامل اسکاپولیتهایی است که در اندازههای ریز تا درشتدانه در بخشهایی از توده نفوذی جایگزین پلاژیوکلازها شدهاند. به نظر میرسد که جریان شارههای گرمابی غنی از NaCl، از عوامل تشکیل این کانی هستند. بلورهای نوع دوم اسکاپولیت بهصورت رگچههای میلیمتری در داخل توده نفوذی و یا نوارهایی با ضخامت بیش از ۵۰۰ متر در حاشیه توده نفوذی و حد فاصل آن با گستره کانسار آهن پنج کوه مشاهده می شود. رشد این درشت بلورها از طریق نهشت مستقیم از شاره گرمابی در رگه هاست. حضور گسترده اسکاپولیت - آلبیت در داخل و بهویژه حدفاصل توده نفوذی با یک دنباله نهشتی- آتشفشانی که میزبان کانسار آهن پنج کوه است، نشان میدهد که تشکیل اسکاپولیت با یک دگرنهادی آلکالی همراه بوده و بخش عمدهای از سدیم و کلر مورد نیاز برای تشکیل این کانی از نهشتههای تبخیری موجود در این دنباله تامین شده است.
Keywords:
mineralogy , scapolite , Panj – Kuh , Damghan , alkali metasomatism , اسکاپولیت , شاره های گرمابی , دگرنهادی آلکالی , پنج کوه , دامغان.
Authors
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :