ترکیب شیمیایی کانی ها و پیدایش برونبومهای ریزدانه مافیکی در سنگهای پلوتونیکی حد واسط - اسیدی منطقه کوه زر در جنوب - شرقی سمنان

Publish Year: 1386
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 44

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJCM-15-2_003

تاریخ نمایه سازی: 20 مرداد 1402

Abstract:

منطقه کوه زر در حدود ۷۵ کیلومتری جنوب شرقی سمنان واقع شده است. تجزیه نقطه ای پلاژیوکلازهای موجود در برونبومهای ریزدانه مافیکی و سنگ های پلوتونیکی میزبان نشان می دهد که علاوه بر منطقه بندی عادی و نوسانی دارای منطقه بندی وارون نیز هستند، به طوری که هسته بلورهای پلاژیوکلاز، در نمونه های با منطقه بندی وارون در برونبومها، دارای ترکیب اولیگوکلاز و آندزین است، و حاشیه آنها به ترتیب از آندزین و لابرادوریت تشکیل شده است. بررسی ترکیب شیمیایی کانی های بیوتیت موجود در سنگ های میزبان نشان می دهد که دو نوع بیوتیت در سنگ های میزبان گرانودیوریتی وجود دارند که یک نوع دارای TiO۲ )با میانگین ۴.۸ درصد(، Al۲O۳ )با میانگین ۱۲.۸۴ درصد( و MgO )با میانگین ۱۵.۳۸ درصد( بالا، و SiO۲ برابر با ۳۶.۸۹ درصد( پایین و مشابه با مقادیر این عناصر در برونبومهای ریزدانه مافیکی )میانگین TiO۲ برابر با ۴.۶۷ درصد، Al۲O۳ برابر با ۱۳.۰۳ درصد، Mg برابر با ۱۵.۱۹ درصد و SiO۲ برابر با ۳۷.۲۳ درصد(، نوع دوم فقیر از TiO۲ )با میانگین ۰.۰۴ درصد( و MgO )با میانگین ۰.۰۲ درصد( و غنی از Al۲O۳ )با میانگین ۱۸.۰۹ درصد( و SiO۲ )با میانگین ۶۴.۵ درصد( است. میزان این عناصر در بیوتیت های سنگ های میزبان مونزودیوریتی مشابه با برونبومهای ریزدانه مافیکی هستند. بررسی پیروکسین های موجود در برونبومها و سنگ های میزبان بیانگر تشابه ترکیب شیمیایی بین آنهاست. این ویژگی ها، به علاوه الگوها و فراوانی های عناصر کمیاب در برونبومها، وجود نفوذی ریز بیوتیت و هورنبلند در فلدسپارها، دایک های همزمان با نفوذ، ماهیت منطقه بندی پلاژیوکلاز و غیره، نشان دهنده دخالت فرایند آمیزش ماگمایی در پیدایش سنگ های مورد مطالعه است.

Authors

قاسم قربانی

دانشگاه علوم پایه دامغان