بررسی اثرهای زیست محیطی زهاب اسیدی معدن در باطله های کارخانه زغالشویی زیرآب، استان مازندران
Publish Year: 1388
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 110
متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJCM-17-2_001
تاریخ نمایه سازی: 20 مرداد 1402
Abstract:
این کار پژوهشی به بررسی اثرهای زیست محیطی زهاب اسیدی معدن در باطلههای کارخانه زغالشویی زیرآب در استان مازندران میپردازد. این کارخانه به عنوان یکی از بزرگترین و قدیمیترین مناطق تولید کننده کنسانتره زغال در حوزه زغالی البرز مرکزی مطرح است که سالانه مقادیر زیادی باطله تولید میکند. نمونه برداری از زغالسنگ، باطلههای زغالی، آبهای زهکش شده از باطلهها، پساب کارخانه، کانیهای ثانویه سطحی و آب رودخانه در تابستان ۸۴ انجام شد. بر اساس نتایج بررسیهای ژئوشیمی و کانی شناسی، کاهش شدید اکسیدهای Fe۲O۳ و SO۳ و فلزات سنگین در انبارهای باطله در مقایسه با زغالسنگ خوراک کارخانه بیانگر فرایندهای اکسایش پیریت و تشکیل محیطهای اسیدی است. واکنش اسید با کانیهای کلسیت و دولومیت منجر به کاهش شدید اکسیدهایCaO, MgO و MnO در باطلهها و افزاش pH زهابها شده است. بر اساس نتایج هیدروژئوشیمی، آبهای زهکشی و تراوش شده از انبارهای باطله از نوع SO۴–(Na-Ca-Mg) است. در فصول خشک در اثر تبخیر هیدروسولفاتهای محلول، کانیهای ثانویه بلودیت به طور گستردهای در سطح انبارهای باطله تشکیل شده است. ورود این زهابها به رودخانه سبب تهنشینی گئوتیت، هیدروکسیدهای آمورف آهن و کلسیت میشود. بر پایه مدلسازی هیدروژئوشیمیایی معلوم شد که گئوتیت و هیدروکسیدهای آهن همراه با کانیهای کربناته (کلسیت، دولومیت و آراگونیت) در حال تشکیل است. بنا بر نمودارهای گیبس، لیتولوژی پدیده غالب و مهمترین عامل افزایش غلظت یونی در آبهای تراوش شده از باطلهها و آب رودخانه است. میزان SO۴, PO۴, Sr, Ca, Sb وBi در آبهای تراوش شده از باطلهها و پساب کارخانه زغالشویی بیشتر از حد استاندارد بوده که میتواند منجر به آلودگی آبهای سطحی و زیرزمینی منطقه شود. با توجه به تخلیه باطلهها در حریم رودخانه برای جلوگیری از آلودگی، انتقال باطلهها به مکانی با سیستم زهکشی و تصفیه مناسب ضروری به نظر میرسد.
Keywords:
Authors
محسن قلی پور
دانشگاه فردوسی مشهد
سید احمد مظاهری
دانشگاه فردوسی مشهد
مصطفی رقیمی
انشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
غلامحسین شمعانیان
انشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :