امکان سنجی مناطق مستعد استحصال آب باران با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی در محیط GIS (مطالعه موردی: حوضه خسروآباد شهرستان سنقر)

Publish Year: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 75

نسخه کامل این Paper ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JIRCSA-5-2_006

تاریخ نمایه سازی: 28 مرداد 1402

Abstract:

تامین آب مورد نیاز مردم در مناطق خشک و نیمه­خشک جهان از اهمیت ویژه­ای برخوردار است. بنابراین شناسایی محل­های مناسب جهت احداث سیستم­های جمع­آوری آب باران یک گام مهم در راستای به حداکثر رساندن آب قابل دسترس برای کشاورزی و دیگر مصارف محسوب می­شود. هدف از انجام این پژوهش شناسایی مناطق مستعد جمع­آوری و نفوذ آب باران به­ منظور احیاء منابع آب و تقویت پوشش گیاهی و استفاده در اکوسیستم­های مختلف حوضه آبخیز خسروآباد با استفاده از روش تصمیم­گیری سلسله مراتبی بر پایه تحلیل­های مکانی در محیط GIS می­باشد. در این تحقیق عوامل تاثیرگذار بر نفوذ و ذخیره آب باران در پروفیل خاک در حوضه آبخیز خسروآباد شهرستان سنقر مشخص شده و وارد فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) گردید. شاخص­های انتخاب شده با استفاده از پرسش­نامه و توسط نظرات کارشناسان، اساتید و صاحب نظران مجرب به ­روش گروهی طی فرآیند مهندسی ارزش و به روش انفرادی و مقایسه دو به دو ارزش­ گذاری شد. سپس ضرائب اهمیت آن­ها تعیین و جداول مقایسات زوجی تکمیل گردید. جداول تکمیل شده نیز به ­روش بردار ویژه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در این راستا وزن معیارهای هفت­گانه پوشش گیاهی، شیب، بارندگی، کاربری اراضی، گروه­های هیدرولوژیک، طبقات ارتفاعی و فرسایش با استفاده از نرم­افزار MATLABR۲۰۰۹a محاسبه و لایه­های مورد نیاز در محیطArc GIS۱۰.۳  تهیه گردید. سپس با استفاده از روش شکست­های طبیعی در محیط GIS به پنچ سطح بسیار مناسب، مناسب، متوسط، نامناسب و بسیار نامناسب تقسیم شد. از ۶۷/۱۸۵۵ هکتار مساحت کل حوضه آبخیز مد نظر، ۰۶/۸۶۲ هکتار در مجموع از سطح حوضه دارای پتانسیل مناسب و بسیار مناسب برای جمع­آوری آب باران و ۰۴/۲۵۹ هکتار از سطح حوضه دارای پتانسیل نامناسب و بسیار نامناسب برای هدف مذکور هستند که در واقع نشان­دهنده ظرفیت بسیار بالای این حوضه جهت ذخیره و جمع­آوری آب باران است. نتایج این تحقیق نشان داد علاوه ­بر عامل بارندگی که جزء عوامل اصلی می­باشد، دو عامل شیب و خصوصیات خاک از لحاظ گروه­های هیدرولوژیک خاک به عنوان دیگر عوامل اصلی به منظور جمع­آوری آب باران از بقیه فاکتورها امتیاز و تاثیر بیشتری دارند.

Authors

عادل سلطانی

Depatment of Agricultural Technology & Engineering, Payam Noor University

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :