دانش بومی دربند و کش بند، واحد اقتصادی خانوار در بشاگرد هرمزگان
Publish Year: 1397
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 104
این Paper فقط به صورت چکیده توسط دبیرخانه ارسال شده است و فایل کامل قابل دریافت نیست. برای یافتن Papers دارای فایل کامل، از بخش [جستجوی مقالات فارسی] اقدام فرمایید.
نسخه کامل این Paper ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_JIRCSA-6-4_002
Index date: 19 August 2023
دانش بومی دربند و کش بند، واحد اقتصادی خانوار در بشاگرد هرمزگان abstract
امروزه توجه به دانش بومی در زمینه آب و خاک، به دلیل کارکردهای ویژه و اطمینان از سازگاری بالا و حفظ توازن بوم شناختی و همچنین همراهی و همکاری مردمی از اهمیت بسزایی برخوردار است. مردم استان هرمزگان نیز با توجه به محدودیتهای اقلیمی و خشکی محیطی این خطه، از دیرباز اقدامات مختلفی را در زمینه بهرهبرداری از منابع آب و خاک و استحصال آب باران، انجام دادهاند. از نمونه های بارز آن میتوان به سازههای دربند و کشبند در نواحی شرقی این استان اشاره کرد که امروزه به عنوان واحد اقتصادی خانوار در منطقه بشاگرد هرمزگان از آنها نام برده میشود. دربند[۱] و کشبند[۲] از دسته سازههای سنتی و بومی آبخیزداری هستند که توسط بومیان هرمزگانی در آبراهههای مناطق کوهستانی جهت ایجاد بستر کشت و زرع احداث میگردند. این گونه بندهای کوتاه واحدهای معیشت مردم محلی به شمار میروند و در نظام حقوق عرفی محلی آبراههها و درههای سبز شده با احداث دربندها و کشبندها دارای مالک مشخص و صاحب حق و حقابه میباشد. دربندها به صورت چکدامهای عرضی کوتاه و عمود بر جریان آب با بلندای تقریبی ۱ تا ۵/۱ متر احداث میشوند و پس از رسوبگذاری و کاشت گیاه افزایش بلندای این سازهها امکان پذیر میباشد. نتیجه ساخت کشبندها ایجاد اراضی جدید و بستر کشت مناسب در حاشیه رودخانهها، همراه با حفظ نم، در خاک پشت آن میباشد. دربندها و کشبندها عمدتا از جنس خشکه چین بوده و با مصالح سنگ ساخته میشوند، هر چند دربندهای بلند به بلندی ۵/۲ تا ۳ متر با سنگ و سیمان احداث میگردند. نخل، سیر و مرکبات از اقلام شاخص محصولات کشاورزی است که در دربندها و کشبندها کشت میشوند. شهرستان بشاگرد در حوضه آبخیز سدهای مخزنی جگین و گابریک و همچنین بخشهایی از شهرستان میناب، دارای بیشترین گسترش دربند و کشبند میباشد. تعدیل سرعت سیلاب، کاهش فرسایش خاک، مهار رسوب، تولید زمین زراعی، تغذیه چشمه های پایین دست از اندوخته آب در رسوبات پشت بند و تامین رطوبت مورد نیاز کشت از اهداف و اثرات احداث سازه های بومی دربند و کشبند در هرمزگان به شمار میروند. بر اساس اطلاعات موجود بیش از ۴۰۰۰ سازه دربند و کشبند در منطقه بشاگرد ساخته شده است. نتایج حاصل از این بررسی، بیانگر این واقعیت است که دانش بومی آبخیزداری در شهرستان بشاگرد دارای سابقه بسیار طولانی بوده و لذا بهرهبرداری از ظرفیت اقتصادی آبراههها (با احداث سازههای دربند و کشبند) با مشارکت مردم، میتواند به عنوان یک الگوی بومی در حفاظت خاک و آب و اشتغالزایی ساکنین حوضه های آبخیز، بسیار حائز اهمیت باشد.
دانش بومی دربند و کش بند، واحد اقتصادی خانوار در بشاگرد هرمزگان Keywords:
Keywords: Indigenous watershed management knowledge , Darband , Kashband , Hormozgan Province , Bashagard , دانش بومی آبخیزداری , دربند و کشبند , استان هرمزگان , بشاگرد
دانش بومی دربند و کش بند، واحد اقتصادی خانوار در بشاگرد هرمزگان authors
سعید چوپانی
Agricultural Research and Education Organization
ابوالقاسم حسین پور
Organization of Forests and Rangelands of Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :