نمونه گیری دنباله ای با دقت ثابت از جمعیت کنه تارتن دولکه ای (Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidaeدر مزارع لوبیا
Publish place: Journal of Plant Pest Research، Vol: 6، Issue: 3
Publish Year: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 152
This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IPRJ-6-3_003
تاریخ نمایه سازی: 2 شهریور 1402
Abstract:
کنه تارتن دولکه ای Tetranychus urticae Koch یکی از مهم ترین آفات لوبیا در اغلب نواحی ایران می باشد. به منظور استقرار یک برنامه مدیریتی مناسب برای این آفت در مزارع لوبیا، به ساخت یک مدل نمونه برداری نیازمندیم که شرایط را برای تخمین تراکم جمعیت آفت با سرعت و دقت بالا فراهم نماید. طی سالهای ۱۳۹۱-۱۳۹۰، توزیع فضایی و طرح های نمونه گیری دنباله ای جهت تخمین جمعیت کنه تارتن دولکه ای T. urticaeدر مزارع لوبیا معمولی شمال استان لرستان (بروجرد، دورود و ازنا) با استفاده از واحدهای مختلف نمونه برداری مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش با توجه به برازش بهتر داده ها با قانون نمایی تایلور، آماره های این مدل برای هر واحد نمونه، جهت ارایه طرح های نمونه برداری دنباله ای شمارشی مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج نشان داد که مقدار آماره b تایلور برای همه مراحل زندگی کنه تارتن به شکل معنی داری بزرگتر از ۱ بود که نشان دهنده تجمعی بودن توزیع فضایی جمعیت کنه تارتن دولکه ای T.urticae میباشد. مقایسه آماره b تایلور مربوط به مراحل لارو، پوره و بالغ نشان داد که از نظر آماری اختلاف معنی داری بین آن ها وجود نداشت. بنابراین بدون نیاز به تفکیک مراحل زندگی کنه تارتن، آماره های b و α برای مجموع مراحل لارو+ پوره + بالغ به صورت مجدد محاسبه شد. نمودار اندازه نمونه در سه سطح خطای ۱۰، ۱۵ و ۲۵ درصد محاسبه و مورد مقایسه قرار گرفت. همچنین اعتبارسنجی مدل نمونه برداری با دقت ثابت گرین برای هر واحد نمونه برداری، با استفاده از ۱۲ سری از داده های مجزا (که برای محاسیه آماره های تایلور استفاده نشده باشند) انجام گرفت. نتایج اعتبارسنجی مدل ها نشان داد که به منظور دستیابی به سطح دقت ۲۵/۰، که به طور معمول در مدیریت تلفیقی آفات قابل قبول است، متوسط تعداد نمونه مورد نیاز برای واحدهای نمونه ۲، ۴ و ۶ برگ به ترتیب ۱۴۶، ۱۰۲ و ۸۶ نمونه بود. به عنوان یک نتیجه گیری، مدل نمونه برداری دنباله ای شمارشی با دقت ۲۵/۰ برای پایش این آفت در مزارع لوبیای آبی توصیه می شود.
Keywords:
Authors
عبدالامیر محیسنی
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، پردیس بروجرد
محمد حسن کوشکی
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، پردیس بروجرد
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :