تاثیر خشکسالی بر خصوصیات هیدرولیکی و هیدرولوژیکی خاک مراتع مناطق خشک و بیابانی (مطالعه موردی: رویشگاه دیودال در خراسان جنوبی)

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 120

This Paper With 8 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

RWCS11_051

تاریخ نمایه سازی: 15 مهر 1402

Abstract:

خشکسالی یکی از مخاطرات طبیعی است که در اقلیم های خشک و نیمه خشک که با محدودیت جدی منابع آب روبه رو هستند، پوشش گیاهی مراتع را کاهش داده و به دنبال آن منجر به تخریب خاک و هدر رفت آب و خاک می شود. از آنجایی که اکثر تحقیقات به مطالعه تاثیر خشکسالی بر پوشش گیاهی و تولید مراتع پرداخته اند، در زمینه اثر خشکسالی بر خصوصیات هیدرولیکی خاک مراتع اطلاعات اندکی وجود دارد، از این رو این تحقیق به بررسی تاثیر خشکسالی بر خصوصیات هیدرولیکی و هیدرولوژیکی خاک رویشگاه دیودال در خراسان جنوبی می پردازد. به منظور پایش تغییرات رطوبت خاک، اطلاعات مربوط به خاک شامل بافت خاک، رطوبت اشباع و مواد آلی خاک، رطوبت نقطه پژمردگی، رطوبت ظرفیت زراعی، آب قابل دسترس، گروه هیدرولوژیکی خاک و شماره منحنی(CN) در ذخیره گاه جنگلی دیودال در سال ۱۳۸۷ با بارندگی ۲۲۰ میلی متر به عنوان ترسال و سال ۱۳۹۷ با بارندگی ۹۸ میلی متر به عنوان خشک سال تعیین و مقایسه شد. نتایج تحلیل آماری نشان داد که بین دو سال مرطوب و خشک از لحاظ خصوصیات هیدرولیکی خاک اختلاف معنی داری وجود دارد و بجز میزان زهکشی، مقادیر رطوبت نقطه پژمردگی، رطوبت ظرفیت زراعی، رطوبت اشباع و آب قابل دسترس در سال مرطوب بیشتر از سال خشک بوده است، همچنین در اثر خشکسالی، ذخیره گاه ژنتیکی دیودال از گروه هیدرولوژیکی B با قابلیت تولید روان آب متوسط به گروه هیدرولوژیکی A با قابلیت تولید روان آب کم تغییر پیدا کرده است.

Authors

مسلم رستم پور

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری و عضوگروه پژوهشی خشکسالی و تغییر اقلیم، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

محمد ساغری

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری ، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران