تاثیرآموزش مبتنی برتئوری رفتاربرنامه ریزی شده برارتقای رفتارهای پیشگیری کننده ازکم خونی فقر آهن درمادران دارای کودک ۶ - ۲۴ ماهه
Publish Year: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 105
This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JBUM-24-3_006
تاریخ نمایه سازی: 28 مهر 1402
Abstract:
زمینه و هدف: کم خونی فقر آهن، شایع ترین بیماری خونی درشیرخواران و کودکان بوده و یکی از مشکلات مهم بهداشتی به شمار می رود. ساده ترین راه پیشگیری از این بیماری، مصرف مکمل آهن به صورت روزانه (آهن یاری) می باشد. از آنجاییکه تاثیر آموزش مبتنی بر تئوری (TPB) در مطالعات دیگر مثبت بوده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مادران مبتنی بر تئوری (TPB) بر مصرف قطره آهن در کودکان ۶ - ۲۴ ماهه اجرا شد.
روش تحقیق: این مطالعه یک کارآزمایی میدانی شاهددار تصادفی شده بوده که بر روی ۱۰۰ نفر از مادران دارای کودک ۶-۲۰ماهه شهر فردوس، انجام شد. ابتدا ۲ مرکز بهداشتی و درمانی به روش تصادفی ساده به عنوان گروه آزمون و کنترل انتخاب، سپس در هر مرکز نمونه ها به صورت سیستماتیک با شروع تصادفی و بر اساس معیارهای ورود، انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته، براساس ویژگی های جمعیت شناختی و سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده بودکه روایی و پایایی آن توسط متخصصین تایید گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS(ویرایش۱۹) و با بهره گیری از آزمون های آماری کای اسکوئر، تی مستقل، آزمون دقیق فیشر، تی زوجی و کوکران، موردتجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: قبل از مداخله آموزشی، دو گروه آزمون و کنترل از نظر میانگین نمره سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده، اختلاف معنی داری نداشتند. اما پس از مداخله، در گروه آزمون، میانگین نمره نگرش از۳/۳۹۱±۳۴/۶۹به۴/۲۶۰±۳۹/۸۲، هنجارهای انتزاعی از۲/۵۳۲±۲۳/۵۸به ۲/۹۴۲±۲۶/۶۰، کنترل رفتاری درک شده از ۲/۱۰۹±۱۴/۲۰به ۲/۰۸۲±۱۷/۵۶و قصد رفتاری از ۲/۲۹۳±۱۹/۲۶به ۲/۶۹۱±۲۲/۳۲افزایش یافت که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود؛ ولی در گروه کنترل این اختلاف معنی دار نبود.
نتیجه گیری: آموزش مادران، مبتنی بر تئوری رفتار برنامه ریزی شده می تواند در پیشگیری ازرفتارهای منجربه بروزکم خونی فقر آهن در کودکان موثر باشد.
Keywords:
Iron Deficiency Anemia , education , planned behavior theory , کم خونی فقر آهن , آموزش , تئوری رفتار برنامه ریزی شده
Authors
محمدرضا حسینی زاده
Department of Health Education, Gonabad University of Medical Sciences, Gonabad, Iran.
عبدالجواد خواجوی
Department of Health, Faculty of Health, Gonabad University of Medical Sciences, Gonabad, Iran
مهدی مشکی
Department of Health, Faculty of Health, Gonabad University of Medical Sciences, Gonabad, Iran.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :