ارزیابی کارکرد شخصیت در بخش سوم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-۵): طراحی، تدوین و ارزیابی ویژگی های روانسنجی مصاحبه نیمه ساختاریافته کوتاه برای سنجش کارکردهای شخصیت DSM-۵ (BSSIDPF)
Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 218
This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JMUMS-28-167_011
تاریخ نمایه سازی: 2 آبان 1402
Abstract:
سابقه و هدف: در ویرایش پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-۵)، همراه با مدل مقولهای در بخش دوم، مدل جایگزین (ابعادی) نیز در بخش سوم برای تشخیص اختلالات شخصیت ارایه شده است. مدل جایگزین، وجود آسیب در کارکردهای شخصیت (ملاک A) و خصیصه های ناسازگارانه (ملاک B) را برای تشخیص گذاری ضروری می داند. به دلیل اینکه برای ارزیابی کارکردهای شخصیت ابزاری رسمی معرفی نشده و ابزارهای موجود عمدتا در فرهنگ های غربی ساخته شده و طولانی هستند؛ این مطالعه با هدف طراحی، تدوین و ارزیابی روانسنجی مصاحبه نیمه ساختاریافته کوتاه برای سنجش کارکردهای شخصیت DSM-۵ در فرهنگ ایرانی انجام شد.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر از نوع مطالعات مقطعی بود. در این مطالعه دو نمونه در مرحله مقدماتی (۳۴(N= و نهایی (۳۴۶(N= مشارکت داشتند، که شامل دو گروه بالینی (زندانیان و مراجعین سرپایی) و گروه غیر بالینی بودند. این افراد با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جمع آوری داده ها از شهریور سال ۹۴ تا اردیبهشت سال ۹۵ در شهر تهران انجام شد. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته کوتاه برای سنجش کارکردهای شخصیت (BSSIDPF)،SCID-II-PQ و NEO-FFI گردآوری و با استفاده از آزمون t، آلفای کرونباخ و همبستگی تحلیل شدند.
یافته ها: ضریب توافق میان ارزیاب ها برای سطوح چهارگانه شخصیت یعنی هویت، خود جهت دهی، صمیمیت و همدلی به ترتیب ۹۴/۰، ۹۶/۰، ۸۴/۰ و ۸۱/۰ بود (۰۱/۰= p). آلفای کرونباخ محاسبه شده در دامنه ای از ۸۱/۰ (صمیمیت) تا ۸۹/۰ (خود جهت دهی) بود.
استنتاج: یافته ها نشان دهنده ویژگی های روانسنجی مطلوب مصاحبه نیمه ساختاریافته کوتاه برای سنجش کارکردهای شخصیت DSM-۵، برای اهداف بالینی و پژوهشی است.
Keywords:
personality disorder , DSM-۵ , alternative model , personality functioning , brief semi-structured interview , اختلال شخصیت , DSM-۵ , مدل جایگزین , کارکردهای شخصیت , مصاحبه نیمه ساختاریافته کوتاه
Authors
مهدی امینی
Assistant Professor, Department of Addiction, School of Behavioral Sciences and Mental Health (Tehran Institute of Psychiatry), Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
مژگان لطفی
Assistant Professor, School of Behavioral Sciences and Mental Health (Tehran Institute of Psychiatry), Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
اسفندیار آزاد
Associate Professor, Behavioral Sciences Research Center, Life Style Institute, Baqiyatallah University of Medical Sciences, Tehran, Iran
عادل کرمی
MA in Psychology, Islamic Azad University, Roodehen Branch, Roodehen, Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :