تحلیلی بر نقش عوامل انسانی در بیابان زایی مطالعه موردی: دالان گردوغباری نیاتک در سیستان
Publish Year: 1402
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 157
This Paper With 17 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_IJRDR-30-2_004
Index date: 24 October 2023
تحلیلی بر نقش عوامل انسانی در بیابان زایی مطالعه موردی: دالان گردوغباری نیاتک در سیستان abstract
سابقه و هدف:بیابان زایی نتیجه فرآیندی چندبعدی بوده و در اثر بهم پیوستگی تعدادی از سازه های محیطی و انسانی آغاز و با ترکیب و هم افزایی اثرات مرتبط با شرایط طبیعی، تغییرات اقلیمی و فشار عوامل انسانی گسترش می یابد این پژوهش با هدف واکاوی عوامل اقتصادی، اجتماعی و مدیریتی موثر بر بیابان زایی در دالان گردوغباری نیاتک در سیستان و با بهره گیری از چارچوب کاربردی مدل های تصمیم گیری چند معیاره، مهم ترین شاخص های بیابان زایی انسان ساخت را در منطقه مورد مطالعه اولویت بندی و معرفی نموده تا در مباحث مدیریتی و کنترل بیابان زایی و پدیده گردوغبار منطقه بکار گرفته شود. مواد و روش:این پژوهش از نوع پژوهش های پیمایشی است. ابتدا براساس منابع و مدل های مرسوم ارزیابی بیابان زایی، ۲۰ شاخص مناسب در قالب ۵ معیار با استفاده از ترکیبی از مدل های مختلف از جمله IMDPA،MICD، MEDALUS همراه با نظرات متخصصین و کارشناسان آشنا به منطقه و نیز تیم اجرایی پژوهش انتخاب و تعیین گردید. داده ها و مقادیر مربوط به شاخص ها از طریق منابع اطلاعاتی مختلف شامل گزارش های مرکز آمار ایران، وزارت نیرو، سازمان جهاد کشاورزی و اداره کل منابع طبیعی استان و همچنین مصاحبه ساختاریافته درمنطقه جمع آوری و سپس عوامل و شاخص های مورد مطالعه، با استفاده از روش تصمیم گیری چند شاخصه TOPSIS، رتبه بندی شدند و در نهایت نقشه پهنه بندی محدوده مطالعاتی به تفکیک هریک از عوامل انسان ساخت تهیه و ارائه گردید. نتایج:نتایج نشان داد عامل سیاست و قوانین به میزان ۵/۳۲ درصد، عامل اقتصادی با ۱/۲۵ درصد، عامل آب و کشاورزی با ۶/۲۰ درصد، بیشترین تاثیر را بر روند بیابان زایی در منطقه داشته است. همچنین رتبه بندی شاخص ها نشان داد که شاخص حقابه تالاب هامون و خشکیدگی رودخانه نیاتک با ضریب ۶۹/۰، شاخص هماهنگی نهادی و سازمانی با ضریب ۶۷۴۳/۰، شاخص توسعه یافتگی روستاها با ضریب ۶۷۴۳/۰، شاخص اثربخشی عملیات حفظ و احیاء مناطق بیابانی با ضریب ۵۵۹۶/۰، شاخص فقر و درآمد خانوار با ضریب ۵۹۸۸/۰، شاخص فشار چرای دام در مراتع با ضریب ۴۸۲۱/۰ و شاخص میزان اراضی کشاورزی رهاشده با ضریب ۵۵۹۶/۰ بیشترین تاثیر را در فرایند تخریب سرزمین و بیابان زایی منطقه داشته است. نتیجه گیری:نتایج بدست آمده در این تحقیق که حاکی بر اهمیت عوامل انسان ساخت در بیابان زایی سیستان است با اتکاء بر نتایج این پژوهش مبنی بر اینکه ۶۲ درصد اراضی در دالان فرسایش بادی نیاتک در معرض بیابان زایی شدید و خیلی شدید قرار دارد، ضرورت ایجاب می نماید، یک برنامه عملیاتی بلندمدت با هدف اجرایی سازی اقدامات مناسب برای احیاء اراضی بیابانی منطقه از سوی متولیان امر تهیه شود. از طرفی، روش تاپسیس که در این پژوهش برای تعیین شدت بیابان زایی استفاده گردید، با توجه به در نظرگرفتن شاخص های مناسب، ساده بودن، منعطف بودن، کم هزینه بودن، روش نسبتا دقیقی است. استفاده از این روش می تواند مدیران و برنامه ریزان حوزه بیابان را در شناسایی اولویت های موثر بر بیابان زایی و نیز ارائه برنامه های مناسب برای مدیریت و احیای مناطق بیابانی کمک نماید.
تحلیلی بر نقش عوامل انسانی در بیابان زایی مطالعه موردی: دالان گردوغباری نیاتک در سیستان Keywords:
تحلیلی بر نقش عوامل انسانی در بیابان زایی مطالعه موردی: دالان گردوغباری نیاتک در سیستان authors
سیدجعفر سیداخلاقی
استادیار پژوهشی بخش تحقیقات بیابان، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران،
آزاده گوهردوست
محقق بخش تحقیقات بیابان، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :