اثر تیمار بذر با سالیسیلیک اسید، هیومیک اسید و روی بر عملکرد گندم دوروم در شرایط دیم

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 94

This Paper With 17 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CBB-1-3_002

تاریخ نمایه سازی: 13 آبان 1402

Abstract:

مقدمه: امروزه تیمار بذر با استفاده از تنظیم کننده های رشد و یا مواد مغذی به دلیل تاثیر قابل توجه بر رشد، عملکرد و همچنین ایجاد مقاومت به بیماری ها و آفات کاربرد زیادی پیدا کرده است. براین اساس، در تحقیق حاضر، اثر تیمار بذر با سالیسیلیک اسید، هیومیک اسید و روی بر دو رقم گندم دوروم در شرایط دیم مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش ها: این پژوهش به­صورت فاکتوریل بر پایه­ طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، در سال زراعی ۹۹-۱۳۹۸ اجرا شد. عوامل آزمایش شامل دو رقم گندم دوروم (ساجی و ذهاب) و تیمارهای بذر (سالیسیلیک اسید، هیومیک اسید، روی، سالیسیلیک اسید + هیومیک اسید، سالیسیلیک اسید + روی، هیومیک اسید + روی، سالیسیلیک اسید + هیومیک اسید + روی و شاهد) بودند. تیمارهای بذر قبل از کاشت به صورت بذرمال با غلظت یک میلی مولار سالیسیلیک اسید، روی (دو درصد) و پودر هیومیک اسید (۹۵ درصد) به ترتیب به نسبت یک کیلوگرم یا لیتر به ۱۰۰، ۱۰۰ و ۳۰۰ کیلوگرم بذر اعمال شدند. صفات مورد بررسی شامل محتوی رنگدانه های فتوسنتزی، سطح برگ پرچم در مرحله آبستنی (کد ۴۵ مقیاس زادکس)، عملکرد و اجزای عملکرد و درصد پروتئین دانه در زمان رسیدگی بودند. یافته ها: بر اساس نتایج تجزیه واریانس، اثر رقم، تیمارهای بذر و اثرات متقابل بین آنها بر صفات مورد بررسی به جز تعداد سنبله در واحد سطح معنی دار بود. عملکرد دانه در گندم دوروم رقم ذهاب به طور معنی داری بالاتر از رقم ساجی بود. عملکرد دانه دو رقم در تمام تیمارهای بذری نسبت به تیمار شاهد بیشتر بود. در رقم ذهاب عملکرد دانه در تیمارهای بذری تقریبا یکسان بود، ولی در رقم ساجی بیشترین عملکرد دانه در تیمار بذری با مصرف روی (۵۰۳۳ کیلوگرم در هکتار) به دست آمد و سایر تیمارهای بذری اثرات یکسانی داشتند. بین دو رقم اختلاف معنی داری از نظر درصد پروتئین دانه دیده نشد، ولی بیشترین و کمترین مقدار پروتئین دانه در تیمارهای بذری سالیسیلیک اسید + هیومیک اسید و شاهد به ترتیب با ۱۴/۱۳ و ۱۱/۱۲ درصد مشاهده شد. در زمان آبستنی، اثرات رقم و تیمار بذر بر سطح برگ پرچم و محتوی رنگدانه های فتوسنتزی (به جز کاروتنوئیدها) معنی دار بودند. رقم ذهاب بر رقم ساجی از نظر صفات سطح برگ پرچم و محتوی رنگدانه های فتوسنتزی برتری داشت. نتیجه گیری: طبق نتایج این پژوهش، گندم دوروم رقم ذهاب دارای عملکرد بالاتری نسبت به رقم ساجی بود. اثر تیمارهای بذر با سالیسیلیک اسید، هیومیک اسید، روی و ترکیب این تیمارها، نسبت به شاهد اثرات مثبت و معنی داری بر عملکرد دانه داشتند.

Authors

مسعود محبی

کارشناسی ارشد-آگروتکنولوژی- فیزیولوژی گیاهان زراعی، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه ، ایران.

محمداقبال قبادی

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه ، ایران.

حمیدرضا چقازردی

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه ، ایران.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Abasi, H., & Hamzei, J. ۲۰۱۷. The effect of different ...
  • Abdoli, M., & Esfandiari, E. ۲۰۱۴. Effect of zinc foliar ...
  • Arnon, D.I. ۱۹۴۹. Copper enzyme in isolated chloroplast and polyphenol ...
  • Cakmak, I., Pfeiffer, W. H., & Mc Clafferty, B. ۲۰۱۰. ...
  • De Melo, B. A. G., Motta, F. L., & Santana, ...
  • Martínez-Moreno, F., Ammar, K., & Solís, I. ۲۰۲۲. Global changes ...
  • Mohammadi, R., Abdolahi, A., Mohammadi, M. S., Elahi, K., & ...
  • Tavares, L. C., Rufino, C. A., Oliveira, S. D., Brunes, ...
  • Umair Hassan, M., Aamer, M., Umer Chattha, M., Haiying, T., ...
  • نمایش کامل مراجع