تاثیرآموزش مدیریت هیجان بیش ا براز شده برخستگی روانی ناشی از بحران کووید-۱۹ و کیفیت تعامل مادر- کودک در مادران کودکان با اختلال نقص توجه/بیش فعالی
Publish place: Iranian Journal of Psychiatric Nursing، Vol: 11، Issue: 4
Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 166
This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJPN-11-4_005
تاریخ نمایه سازی: 24 آبان 1402
Abstract:
مقدمه: خستگی روانی ناشی از بحران کووید ۱۹ و کیفیت تعامل مادر- کودک از چالش های اصلی مادران کودکان با اختلال نقص توجه/بیش فعالی می باشد. لذا، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مدیریت هیجان بیش ابراز شده با استفاده از رویکرد بوم شناختی تعاملی بر خستگی روانی ناشی از بحران کووید ۱۹ و کیفیت تعامل مادر- کودک در مادران کودکان با اختلال نقص توجه/بیش فعالی انجام شد.
روش کار: مطالعه حاضر یک طرح نیمه آزمایشی با پیشآزمون- پس آزمون بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مادران کودکان با اختلال نقص توجه/بیش فعالی مراکز درمانی و توانبخشی شهر تهران در سال ۱۴۰۰ بود. از بین جامعه هدف، تعداد ۱۴ آزمودنی از مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره ارغوان، با روش نمونه گیری داوطبانه بهعنوان نمونه پژوهش انتخاب و در دو گروه آزمایش (۷نفر) و کنترل (۷ نفر) به شیوه تصادفی گمارش شدند. گروه آزمایش طی ۱۳ جلسه ۴۵ دقیقهای تحت برنامه آموزش مدیریت هیجان بیش ابراز شده مبتنی بر رویکرد بوم شناختی تعاملی قرار گرفت اما بر گروه کنترل هیچ مداخلهای صورت نگرفت. هر دو گروه (کنترل و آزمایش) قبل و بعد از مداخله به مقیاس خستگی چالدر و همکاران (۱۹۹۳) و مقیاس والد- کودک پیانتا (۱۹۹۴) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل دادهها از روش آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره با استفاده از نرمافزار SPSS نسخهی ۲۳ استفاده شد.
یافته ها: بین میانگین نمرههای پسآزمون گروه مداخله و شاهد تفاوت معنیداری وجود داشت، بدین ترتیب که آموزش مدیریت هیجان بیش ابراز شده موجب کاهش خستگی روانی (۰۱۸/۰=P و ۵۴۴/۱۸=F)، کاهش تعارض (۸۹۹/۵=F، ۰۳۸/۰P=)، افزایش نزدیکی (۶۹۹/۵=F، ۰۴۱/۰P=)، کاهش وابستگی (۳۹۴/۵=F، ۰۴۵/۰P=) در مادران کودکان با اختلال نقص توجه/بیش فعالی در گروه مداخله شد.
نتیجه گیری: با در نظر گرفتن نتایج به دست آمده از این پژوهش مبنی بر اثربخش بودن آموزش مدیریت هیجان بیش ابراز شده با استفاده از رویکرد بوم شناختی تعاملی ، شایسته است درمانگران و متخصصان اختلال نقص توجه/بیش فعالی، آموزش مدیریت هیجان بیش ابراز شده با استفاده از رویکرد بوم شناختی تعاملی در اولویت آموزشی این مادران قرار دهند.
Keywords:
Mother-child interaction , mental fatigue , interactive ecological approach , overexpressed emotion management. , تعامل مادر- کودک , خستگی روانی , رویکرد بوم شناختی تعاملی , مدیریت هیجان بیش ابراز شده.
Authors
مریم نوروزی
Allameh Tabatabai University, Tehran, Iran.
پرویز شریفی درآمدی
Allameh Tabatabai University, Tehran, Iran.
سعید رضایی
Allameh Tabatabai University, Tehran, Iran.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :