تاثیر کود گاوی و منابع مختلف تامین کننده نیتروژن بر عملکرد و کارایی مصرف نیتروژن در گیاه گلرنگ (Carthamus tinctorius L.)

Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 51

This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_AGRY-15-3_006

تاریخ نمایه سازی: 27 آبان 1402

Abstract:

به منظور ارزیابی کود گاوی و منابع تامین کننده نیتروژن بر جذب و کارایی مصرف نیتروژن در گیاه گلرنگ (Carthamus tinctorius L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی ۹۸-۱۳۹۷ در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه جیرفت اجرا شد. تیمارها شامل منابع تامین کننده  نیتروژن در شش سطح (کود اوره، اوره با پوشش گوگرد، نیترات آمونیوم، نیتروکسین، نانو نیتروژن و شاهد) و کود گاوی در دو سطح (صفر و ۱۰ تن در هکتار) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد، تیمار کود گاوی و منابع مختلف کود نیتروژن بر عملکرد دانه، درصد نیتروژن دانه، درصد نیتروژن زیست توده و درصد نیتروژن کل بوته، محتوی نیتروژن اندام های مختلف گیاه، کارایی مصرف نیتروژن، کارایی فیزیولوژیک، کارایی جذب، بهره وری نیتروژن و شاخص برداشت نیتروژن گلرنگ معنی دار بود. بیشترین درصد نیتروژن دانه (۴۶/۳)، زیست توده (۰۵/۱)، عملکرد دانه ( ۲۸۴ گرم در مترمربع)، محتوی نیتروژن دانه (۸/۱۱۳۸ گرم در مترمربع) و محتوی نیتروژن زیست توده (۵/۷۵۲ گرم در مترمربع) در تیمار کود گاوی + کود نیتروکسین به دست آمد. همچنین، بیشترین کارایی مصرف نیتروژن (۳/۱۱ گرم بر گرم) و جذب نیتروژن (۹۱/۱۲ گرم بر گرم) در تیمار کود گاوی + کود نانو نیتروژن مشاهده شد که با تیمار کود گاوی + کود نیتروکسین تفاوت معنی داری نداشت. در بین منابع مختلف، نیتروژن مصرف کود گاوی و کودهای زیستی نسبت به کودهای شیمیایی شاخص بهره وری و کارایی مصرف نیتروژن بیشتری داشتند، از این رو بر اساس نتایج این پژوهش، جهت دستیابی به حداکثر عملکرد و کارایی مصرف نیتروژن و متعاقب آن کاهش آلودگی های زیست محیطی می توان از کود گاوی و کودهای نیتروکسین و نانو نیتروژن جهت کشت گلرنگ در منطقه جیرفت استفاده کرد.

Authors

رویا سعیدی

رشته اگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، ایران.

اعظم سیدی

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، ایران

بهاره پارسا مطلق

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، ایران

حسین شکفته

گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Adediran, J.A., Taiwo, L.B., Akande, M.O., Sobulo, R.A., & Idowu, ...
  • Akbari, H., & Modares Sanavy, S.A.M. (۲۰۱۹). Effects of Nutritional ...
  • Arab-Niasar, L., Mirzakhani, M., & Nozad Namin, K. (۲۰۱۹). Evaluation ...
  • Malakooti, M.J., & Baba Akbari, M. (۲۰۰۵). The need to ...
  • Pirasteh Anosheh, H., Emam, Y., & Jamali Ramin, F. (۲۰۱۰). ...
  • Sumbul, A., Ansari, R.A., Rizvi, R., & Mahmood, I. (۲۰۲۰). Azotobacter: ...
  • https://doi.org/۱۰.۱۰۰۷/s۱۱۱۰۴-۰۱۰-۰۵۹۹-۴Weiss, E.A. (۲۰۰۰). Oilseed Crops. Blackwell Science Ltd, Second Edition, ...
  • نمایش کامل مراجع