فعالیت ماگمایی بازالتی منطقه حلب- نوبران: مثالی از فعالیت ماگمایی کرتاسه پسین در کمان ماگمایی ارومیه- دختر
Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 122
This Paper With 20 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJCM-31-3_002
تاریخ نمایه سازی: 29 آبان 1402
Abstract:
فعالیت ماگمایی بازیک کرتاسه پسین در بخش شمالی کمان ماگمایی ارومیه- دختر شامل سنگهای بازالتی و آندزیت بازالتی آهکی قلیایی (دگرگونه) است که گاه همراه با سنگهای مختلف آذرآواری و رسوبی تشکیل شدهاند. این سنگها با الگوهای زمینشیمیایی مشابهی شامل غنیشدگی عناصر خاکینادر سبک(LREE) و سنگ دوست بزرگ یون(LILE) و تهیشدگی از عناصر با شدت میدان بالا (HFSE; Nb, Ta, Ti) مشخص میشوند. این شواهد زمینشیمیایی بیانگر فعالیت ماگمایی در ارتباط با قوسهای آتشفشانی و محیط فرورانش هستند. افزون بر این، الگوهای تقریبا مسطح عناصر خاکی نادر سنگین (HREE)، الگویی مشابه بازالتهای جزایر اقیانوسی (OIB) را به یاد میآورند. سنگهای بازالتی مورد بررسی با نسبتهای اولیه ۸۷Sr/۸۶Sr از ۷۰۴۰۴/۰ تا ۷۰۴۱۴/۰ و مقادیر مثبت و یکنواخت (t) εNd از ۱ تا ۴/۴ مشخص میشوند، که بیانگر ترکیب گوشتهای خاستگاه این سنگهاست. مدلسازی عناصر کمیاب و ایزوتوپی نشان میدهد که سنگهای مورد بررسی از ذوب بخشی یک گوشته سنگ کره ای دگرنهاده در عمق تغییر اسپینل به گارنت شکل گرفتهاند. فعالیت ماگمایی در این منطقه به احتمال بسیار در یک محیط آتشفشانی کمانی ناشی از بالا آمدن سست کره در پاسخ به عقبگرد سنگ کره اقیانوسی و در نتیجه کشش صفحه بالایی در ۸۰ میلیون سال پیش انجام شده است.
Keywords:
Cretaceous volcanic rocks , Urumieh-Dokhtar Magmatic Arc , extensional regime , Lithospheric mantle , Subduction related components , سنگ های آتشفشانی کرتاسه , کمان ماگمایی ارومیه-دختر , نظام کششی , گوشته سست کره ای , اجزای در ارتباط با فرورانش.
Authors
محسن مرتضوی راوری
Department of Geology, University of Hormozgan, Bandarabbas, Iran
فریبا جمشیدی
Department of Geology, University of Hormozgan, Bandarabbas, Iran
عباس آسیابانها
Department of Geology, Faculty of Sciences, Imam Khomeini International University, Qazvin, Iran.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :