الزامهای تخصصگرایی در حوزههای علمیه
Publish place: Journal Of Hozeh، Vol: 28، Issue: 160
Publish Year: 1390
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 54
این Paper فقط به صورت چکیده توسط دبیرخانه ارسال شده است و فایل کامل قابل دریافت نیست. برای یافتن Papers دارای فایل کامل، از بخش [جستجوی مقالات فارسی] اقدام فرمایید.
نسخه کامل این Paper ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_HOZEH-28-160_009
Index date: 22 November 2023
الزامهای تخصصگرایی در حوزههای علمیه abstract
حوزه علمیه، جریانی پاک و بالیده از روح آموزههای اسلامی است که دارای رسالتی مهم و سترگ است. بیان لایههای پنهان و عمیق معارف دینی، پاسخ به نیازهای زمانی مکلفان، پاسخ به نیازهای فوری و آنی حاکمیت دینی و دهها رسالت عمده و مهم دیگر، از این رو، نگاه نوینی به اجتهاد، با حفظ مبانی و متد موجود که اجتهادی یقینی و برهانی است، ضروری مینماید. در این نوشتار، اجتهاد تجزی و تخصصی، مورد بررسی قرار گرفته است، تخصصی شدن اجتهاد، به مفهوم تجزی در عرصههای اجتهادی گرفته شده، به دلیل این که دین، گستره وسیعی دارد، گسترهای به ابعاد روحی و روانی انسان، که در واقع، دین بازنمودی از وجود انسانی است، از عبادیات گرفته تا حقوق و اخلاقیات و معارف و اقتصاد و روابط اجتماعی در سیاست و حکومت. گرایش تجزیهای و تخصصی به فقه، در دوران رسالت و امامت، مورد لحاظ معصومان قرار گرفته است. که آثاری از عملکرد وجودی پیامبر اکرم(ص) و ائمه(ع)، بخصوص امام صادق(ع)، را در گستره تاریخی مشاهده میکنیم. بنابراین، فهم تخصصی شریعت با تجزی در فهم و مقوله اجتهاد، رابطه روشنی دارد. فهم تخصصی، لازمهاش تجزی در مقوله اجتهاد مجتهدان است که در این صورت، باید به عرصههای مختلف تقسیم گردیده و هر عرصهای به فردی وانهاده شود، تا به شکلی متخصصانه در آن اجتهاد نماید. شخصیتهای علمی و بلند آوازه تاریخ تشیع، به مقوله تجزی در اجتهاد پرداختهاند و تقریبا نظریهای فراگیر در گستره تاریخی است، شخصیتهایی همچون علامه حلی، شهید اول، محقق کرکی، سید نقوی، از مشاهیر علمای شیعه در هند، محقق اردبیلی، آخوند خراسانی، عبدالکریم حائری یزدی، بروجردی و بسیاری دیگر این نظریه را مطرح کردهاند. الزامات این نظریه در این پژوهش تحت عنوانهایی چند مورد بررسی قرار گرفته است، گستردگی فقه اسلامی و فراتر بودن از اجتهاد فردی آنها، پیدایش عرصههای نوین در فقه اسلامی، عصری سازی فقه الشریعه که هر حوزهای از آن نیاز به تخصص دارد، لزوم بالنده سازی فقاهت، ضرورت تدوین فقه الحکومه و مسائل گوناگون و بی شمار دیگر که تحلیل هر کدام از آنها، ما را به این واقعیت میرساند که باید اجتهاد، ماهیت تخصصی یافته و تجزی یابد که البته برکات فراوانی را در پی خواهد داشت.
الزامهای تخصصگرایی در حوزههای علمیه Keywords:
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :