هنجاریابی مقیاس تکاملی شیرخواران و نوپایان بیلی برای کودکان ایرانی

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 69

This Paper With 24 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_REHA-23-1_002

تاریخ نمایه سازی: 21 آذر 1402

Abstract:

هدف: تکامل شامل حیطه های حرکتی، شناختی، ارتباطی و عاطفی اجتماعی است. تکامل دوران ابتدای کودکی به دلیل رشد سریع مغز اهمیت فراوانی دارد. تشخیص زودرس تاخیر تکاملی برای آزمون بهنگام امری ضروری محسوب می شود. هدف از این مطالعه، هنجاریابی نسخه فارسی مقیاس تکاملی بیلی درکودکان ۱ تا ۴۲ ماهه ایرانی بود. روش بررسی: آزمودنی ها (۱۷۰۰ نمونه) با توجه به ۱۷ گروه سنی و با در نظر گرفتن ۱۰۰ نمونه در هر گروه، بر اساس آمار و سرشماری مرکز آمار ایران برای جمعیت کودکان صفر تا ۴۲ ماه انتخاب شدند. برای هر گروه سنی، کل نمرات خام ۵ مقیاس شناختی، ارتباط درکی و بیانی، حرکات ظریف و درشت، به نمرات تراز شده با میانگین ۱۰ و انحراف معیار ۳ تبدیل شد. نمرات مشتق از مجموع نمرات ترازشده مقیاس های شناختی، زبانی و حرکتی به دست آمد و به نمراتی با میانگین ۱۰۰ و انحراف معیار ۱۵ با دامنه ۴۰ تا ۱۶۰ تبدیل شد. نمرات رشدی (با دامنه ۲۰۰ تا ۸۰۰، میانگین ۵۰۰ و انحراف معیار ۱۰۰)، رتبه های درصدی (با دامنه ۱ تا ۹۹ و میانگین و میانه ۵۰) و معادل سن تکاملی محاسبه شد. فواصل اطمینان برای هر ۵ مقیاس محاسبه و منحنی های مربوطه ترسیم شد. به منظور مقایسه سطح تکامل کودکان آمریکایی (نسخه اصلی آزمون) و ایرانی و بررسی تفاوت نمرات دو جامعه، میانگین نمرات خام در مقیاس های پنج گانه از نظر معناداری اختلاف نمرات ارزیابی شد. یافته ها: آزمون بر روی ۱۷۴۴ کودک صفر تا ۴۲ ماهه اجرا و در ۴۸ گروه سنی هنجاریابی شد. تعداد دختران ۹۰۸ (۵۲/۱ درصد) و تعداد پسران ۸۳۶ (۴۷/۹ درصد) نفر بود. میانگین نمرات ۲۸ گروه با توجه به سن و مقیاس بررسی بین دو جامعه متفاوت بود (۰۵/P<۰). در این بررسی، در ۷ گروه، میانگین نمرات نمونه آمریکایی بالاتر از نمونه ایرانی بود (طیف سنی کمتر از ۶ ماه) و در ۲۱ گروه، میانگین نمرات در نمونه ایرانی بالاتر از آمریکایی بود (طیف سنی بالاتر از ۶ ماه). نتیجه گیری: برای تشخیص و آزمون بهنگام، تاخیر تکاملی باید از نمرات هنجار آزمون در ایران استفاده کرد. استفاده از نمرات هنجار نسخه اصلی آزمون در کودکان ایرانی به اشتباه در تشخیص کودکان با تاخیر تکاملی منجر می شود.

Keywords:

Authors

Farin Soleimani

Pediatric Neurorehabilitation Research Center, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran.

Nadia Azari

Pediatric Neurorehabilitation Research Center, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran.

Roshanak Vameghi

Department of Clinical Education, Pediatric Neurorehabilitation Research Center, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran.

Seyyed Hamed Barekati

Ministry of Health and Medical Education, Tehran, Iran.

Hamidreza Lornejad

Ministry of Health and Medical Education, Tehran, Iran.

Adis Kraskian

Department of psychology, Islamic Azad University, Branch of Karaj, Karaj, Iran.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :