تعیین بهترین ترکیب داده های چاه پیمایی و رخساره های الکتریکی در محاسبه اشباع آب، سازند های کنگان و دالان در بخش مرکزی خلیج فارس
Publish place: The journal of Petroleum Research، Vol: 30، Issue: 4
Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 92
This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_PRRIP-30-4_001
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1402
Abstract:
تعیین اشباع آب یکی از مهم ترین پارامتر های مخزنی جهت تعیین حجم هیدروکربن درجا است که باید با دقت بالا محاسبه شود. در این مطالعه پس از آنکه تصحیحات لازم برروی مغزه های پایه آبی سازندهای کنگان و دالان صورت گرفت، به روش آزمایش دین استارک اشباع آب مغزه محاسبه گردید. پس از اندازه گیری هایی الکتریکی و تعیین ضرایب آرچی برروی مغزه، مقادیر اشباع آب از مدل های الکتریکی آرچی، واکسمن اسمیت، آب دوگانه و آرچی- آب دوگانه در نرم افزار ژئولاگ ۷ محاسبه شد. برای تعمیم اشباع آب به سایر چاه های این میدان، سه مدل رخساره ای با روش خوشه بندی چند کیفیتی بر پایه نمودار تولید شد و در یکی از میادین بخش مرکزی خلیج فارس اعمال شد. سپس در کل چاه اختلاف میانگین اشباع آب بین روش آزمایش دین استارک و مدل های الکتریکی در ۳ نوع مدل رخساره ای مجزا اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در هر سه مدل رخساره ای ایجاد شده، مقادیر میانگین اشباع آب محاسبه شده از معادلات، نسبت به اشباع آب محاسبه شده از روش آزمایش دین استارک بالاتر هستند. از مقایسه بین مدل های رخساره ای مشخص شد مدل رخساره ای که براساس لاگ های ورودی مقاومت الکتریکی، صوتی، نوترون و چگالی ایجاد شد، کمترین اختلاف میانگین اشباع آب آزمایش دین استارک با مدل های الکتریکی را نشان داد. از مقایسه میانگین اشباع آب در روش دین استارک و مدل های الکتریکی بین رخساره های الکتریکی یک مدل براساس لاگ های ورودی آن، نتیجه گیری شد که پارامتر های پتروفیزیکی تخلخل، زمان عبور موج صوتی، حجم شیل و چگالی برخلاف مقاومت الکتریکی رابطه مستقیم با کاهش اختلاف میانگین اشباع آب دارند، اما سنگ شناسی روی اختلاف میانگین اشباع آب بین روش دین استارک با مدل های الکتریکی تاثیر کمتری دارد. در نتیجه جهت انتخاب نمونه برای تعیین ضرایب آرچی، استفاده از این روش تعیین رخساره الکتریکی با لاگ های ورودی آن جهت تخمین اشباع آب مناسب است.
Keywords:
Authors
رضا غلامی
دانشکده زمین شناسی، پردیس علوم پایه، دانشگاه تهران، ایران
وحید توکلی
دانشکده زمین شناسی، پردیس علوم پایه، دانشگاه تهران، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :