منشا و تکامل سیال کانه ساز در کانسار مگنتیت±آپاتیت لکه سیاه (بافق): شواهدی از میانبارهای سیال و ایزوتوپ های پایدار اکسیژن
Publish place: Kharazmi Journal of Earth Sciences، Vol: 5، Issue: 2
Publish Year: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 87
This Paper With 18 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_GNF-5-2_004
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1402
Abstract:
کانسار مگنتیت ± آپاتیت لکهسیاه در شمالشرق بافق و در زون ساختاری ایران مرکزی قرار دارد. سنگ میزبان کانسار شامل توالیهای ضخیم آتشفشانی-رسوبی به سن کامبرین زیرین است که به صورت مجموعه کالدرایی لکهسیاه رخنمون دارد. کانهزایی آهن به صورت عدسیهای مگنتیت و هماتیت اغلب همراه کانیهای باطله آپاتیت، کوارتز و کلسیت تشکیل شده است. براساس شواهد پتروگرافی میانبارهای سیال، پنج نوع میانبار سیال شامل چندفازی (L+V+S۱+S۲)، سه فازی (L+V+S)، دوفازی غنی از مایع (L+V)، دوفازی غنی از گاز (V+L) و تک فاز گاز (V)، در کانیهای کوارتز و آپاتیت کانسار لکهسیاه شناسایی شد. میانبارهای سه فازی فراوانترین نوع میانبارها هستند که دمای همگن شدن برای کوارتز بین ۱۲۳ تا°C ۵۳۰ (متوسط C° ۳۴۴) و در آپاتیت بین ۱۷۵ تا °C ۴۲۰ (متوسط C° ۳۸۵)، به دست آمد. هم چنین، تغییرات شوری در میزبان کوارتز بین ۳۰ تا ۵۸ درصد وزنی معادل نمک (متوسط ۴۰ درصد وزنی) و در آپاتیت بین ۳۴ تا ۵۳ درصد وزنی معادل نمک (متوسط ۶/۴۱ درصد وزنی)، را نشان میدهد. فشار محاسبه شده در سیستم H۲O-NaCl، بین ۱۰ تا ۵۰۰ بار و معادل عمق ۳/۰ تا ۵/۱ کیلومتری، به دست آمد. مقادیر δ۱۸Owater در تعادل با کوارتز بین ۵/۷ تا ۱۱ درهزار است که نشاندهنده سیال با خاستگاه ماگمایی است. براساس تغییرات وسیع دمای همگنشدن نهایی و شوری و نیز هم بستگی مثبت آن ها در میانبارهای سیال، اختلاط سیال ماگمایی دما و شوری زیاد با سیال سرد با شوری کم (مشابه سیال جوی)، از عوامل موثر در رخداد کانسار لکهسیاه است.
Keywords:
Keywords: Magnetite±apatite , Lower Cambrian volcano-sedimentary , Caldera complex , Lake Siah , Bafq. , مگنتیت±آپاتیت , توالی آتشفشانی-رسوبی , ایزوتوپ اکسیژن , مجموعه کالدرایی لکه سیاه , بافق.
Authors
Ebrahim Tale Fazel
Bu-Ali Sina university
Mahin Rostami
Bu-Ali Sina university
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :